De behandelmogelijkheden van vroegtijdig klaarkomen

Ejaculatio praecox, ook wel vroegtijdig klaarkomen of premature ejaculatie (PE) genoemd, is een vaak onderschat probleem bij mannen. Meer mannen hebben te maken met vroegtijdige ejaculaties dan met erectiestoornissen. Toch rust er op dit probleem een groter taboe en zijn er nog weinig mogelijkheden voor behandeling.

Sommige soorten antidepressiva kunnen effectief zijn bij mannen met vroegtijdige zaadlozingen

Jos Lüers - Apotheker

Wat is ejaculatio praecox?

Er is sprake van vroegtijdig klaarkomen wanneer de zaadlozing sneller komt dan de man of zijn partner wenst. Meestal is dat voor of binnen een minuut nadat de penis in de vagina is gebracht. Wanneer de zaadlozing plaatsvindt voordat het orgasme is bereikt, wordt dit een hypotone ejaculatio praecox genoemd. De ejaculatie is dan meestal verzwakt en de beleving van het orgasme is verminderd. Er kan ook sprake zijn van een te snel bereiken van het orgasme. Dit wordt hypertone ejaculatio praecox genoemd. Dit kan voorkomen na bijvoorbeeld langdurige seksuele onthouding of een te nauwe voorhuid.

Ejaculatio praecox treedt meestal op in de puberteit. Vijftig procent van de jonge mannen heeft er (weleens) last van en bij een op de vier mislukt de eerste geslachtsgemeenschap omdat ze voor de penetratie in de vagina al een zaadlozing hebben. Ejaculatio praecox kan diverse oorzaken hebben, zoals psychische factoren (faalangst), een schildklieraandoening, neurologische aandoeningen, zoals een CVA (beroerte) of TIA of een infectie aan de urinewegen of prostaat. Er is echter lang niet altijd sprake van een aanwijsbare oorzaak.

Behandeling

Vanwege schaamte gaan lang niet alle mannen die last hebben van vroegtijdige zaadlozingen hiermee naar hun arts. Bij jonge mannen is behandeling vaak ook niet nodig, omdat met het opdoen van meer seksuele ervaring vaak ook een betere controle over het orgasme wordt verkregen. Wanneer u toch een behandeling wenst, kan het meeste effect worden verwacht van een gedragsmatige behandeling door middel van de stop-start methode. Daarnaast kunnen het gebruik van condooms of geneesmiddelen soms een geschikte optie zijn.

Stop-start methode

Doel van de stop-start methode is meer controle te krijgen over het orgasme. Door tijdens de seksuele stimulatie af en toe te stoppen op het moment dat het orgasme nadert, leert de man zijn ‘point of no return’ kennen. Vanaf dit moment, dat meestal een paar seconden voor het orgasme optreedt, is een zaadlozing onvermijdelijk.

Condooms

Veel mannen ervaren minder gevoel bij het gebruik van een condoom. Hiervan kan gebruik worden gemaakt wanneer er problemen met vroegtijdig klaarkomen bestaan. Er zijn ook condooms verkrijgbaar die voorzien zijn van een laagje benzocaïne. Dit plaatselijk verdovende middel zorgt ervoor dat het gevoel bij seksuele prikkeling minder is, waardoor de zaadlozing wordt uitgesteld. De effecten van een condoom met of zonder verdovend middel op het vroegtijdig klaarkomen zijn meestal beperkt.

Medicijnen

Van bepaalde antidepressiva is bekend dat ze uitstel van de ejaculatie als bijwerking geven. Van deze bijwerking wordt soms gebruik gemaakt door deze middelen hiervoor juist voor te schrijven bij mannen die lijden aan ernstige ejaculatio praecox. Deze middelen, zoals paroxetine, sertraline en citalopram zijn hiervoor niet geregistreerd, maar er is wel onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat ze enige werkzaamheid vertonen.

Sinds kort is een ander middel uit deze groep selectieve serotonine heropnameremmers, dapoxetine, op de markt gekomen, dat als enige middel geregistreerd is voor de behandeling van ejaculatio praecox bij volwassen mannen van 18 tot 64 jaar. In tegenstelling tot andere antidepressiva hoeft dit middel niet dagelijks te worden gebruikt, maar kan het een tot drie uur voor de te verwachten seksuele activiteit worden ingenomen, met een maximum van eenmaal per 24 uur.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen