Epilepsie bij katten

Een plotseling optredende aanval waarbij uw kat (of hond) buiten bewustzijn raakt en verkrampt begint te bewegen. Als u dit meemaakt schrikt u zich wezenloos en herkent u het waarschijnlijk ook niet direct als een epileptiforme aanval.
Epilepsie komt vaker bij honden voor, maar katten kunnen er ook aan lijden. Bij honden kan epilepsie verdeeld worden in primaire epilepsie (aangeboren) en secundaire epilepsie (verkregen). Bij katten komt primaire epilepsie maar heel weinig voor en komt de epilepsie secundair aan een ander probleem, of is er een probleem in de hersenen.

Een epileptiforme aanval

Tijdens een epileptiforme aanval ontstaat er abnormale hersenactiviteit waarbij ongecontroleerde prikkels over de hele (of een gedeelte van) de hersenen trekken. Tijdens een aanval kan het dier geheel buiten bewustzijn raken en tonisch-clonische krampen laten zien. Deze krampen zien eruit als “fietsen”. Een aanval bestaat uit drie fasen. In de eerste fase valt op dat het dier onrustig is en wat apart kan bewegen. Daarna komt de tweede fase, waarbij het dier het bewustzijn verliest en de krampen beginnen. In de derde fase is het dier in de war en soms ziet het slecht. Zorg er altijd voor dat het dier niet kan ontsnappen uit huis als het nog niet volledig herstelt is.
De aanvallen kunt u niet stoppen, het heeft dus geen zin om het dier te schudden of te proberen hem wakker te roepen. Laat het dier rustig liggen en zorg ervoor dat het zichzelf niet kan verwonden. Om het dier tijdens een aanval rustiger te krijgen kan diazepam (een tranquillizer die ook op de spierspanning werkt) in de spier gespoten worden. Dit kan uw dierenarts doen, maar dit kan u ook zelf leren, mocht het dier veel vaker aanvallen krijgen.

Epilepsie door andere ziekten

Bij epilepsie met een oorzaak buiten de hersenen spreekt men van reactieve epilepsie. De oorzaken kunnen uiteenlopen van een te lage bloedsuikerspiegel tot nier- en leverproblemen, of vergiftiging. Om na een eerste aanval te proberen de oorzaak te achterhalen is een uitgebreid bloedonderzoek geïndiceerd. Er kan worden gezocht naar afwijkende bloedwaarden die op een probleem in een ander orgaansysteem kunnen wijzen.
Soms kunnen aanvallen door bepaalde situaties opgewekt worden. Wanneer uw kat vaker aanvallen krijgt is het raadzaam een dagboek bij te gaan houden van de omstandigheden waarin het optreedt, hoe lang de aanvallen duren en hoe veel tijd er tussen de aanvallen zit.

Behandeling

Wanneer er sprake is van reactieve epilepsie is het eerste aandachtspunt het oplossen van het probleem waardoor het dier de epileptiforme krijgt. Maar bij een probleem in de hersenen ligt het vaak ingewikkelder en gaat epilepsie vaak niet meer over. Hoe jonger het dier is wanneer het voor het eerst een aanval krijgt, hoe moeilijker het onder controle te houden is. Er zijn verschillende anti-epileptische medicijnen, deze medicijnen houden de aanvallen onder controle maar genezen het dier niet. Per dier moet bekeken worden welk medicijn het beste werkt. Soms moet een dier deze medicijnen levenslang toegediend blijven krijgen. Er kunnen ook bijwerkingen optreden door de medicijnen, daarom moet het dier onder controle blijven bij de dierenarts.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen