Exacerbatie

 1. Bronchitis

  Bronchitis

  Wat is bronchitis? Wat is het verschil tussen acute en chronische bronchitis? En wat kun je zelf doen bij bronchitis? Lees het in dit artikel!

  Wat is bronchitis?

  De bronchiën zijn de kleine vertakkingen in de longen. Deze vertakken zich steeds verder en eindigen in de longblaasjes. De bronchiën zijn van binnen bekleed met slijmvlies. Wanneer de bronchiën ontstoken zijn, gaat het slijmvlies meer slijm produceren. Bij ontstoken bronchiën spreekt men van bronchitis.

  Lees meer »
 2. Inhalatiesteroïden lijken weinig effectief bij COPD

  Inhalatiesteroïden lijken weinig effectief bij COPD

  17 september 2014 - Aan COPD-patiënten die regelmatig ernstige verslechteringen van hun ziekte (exacerbaties) doormaken, worden vaak ontstekingsremmende inhalatiesteroïden voorgeschreven. Hoewel deze medicijnen hun nut hebben bewezen bij astma, staat de toegevoegde waarde bij COPD nog niet goed vast. Nieuw onderzoek laat zien dat stoppen met deze inhalatiesteroïden de kans op exacerbaties niet vergroot bij patiënten met ernstige COPD.

  COPD

  In Nederland hebben ruim 320.000 mensen de chronische longziekte COPD. Deze ziekte komt meestal voor bij mensen ouder dan 40 jaar en vrijwel uitsluitend bij (ex)-rokers. Rook of stofdeeltjes veroorzaken een langdurig aanhoudende (chronische) ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Typisch voor COPD is verder het optreden van exacerbaties. Een exacerbatie is een plots optredende verergering. Patiënten herstellen nooit volledig van een exacerbatie: er zal altijd een blijvende verergering van de situatie optreden. Exacerbaties zorgen voor een vergroot risico op ziekenhuisopnames en overlijden. Bij de behandeling van COPD is het voorkomen van exacerbaties daarom erg belangrijk.
  Lees meer »