Feiten en fabels over HPV

Een infectie met het humaan papillomavirus (HPV) is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa). Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom) wordt vrijwel altijd veroorzaakt door dit virus, maar HPV kan ook andere soorten kanker veroorzaken. Wat weet u er van?

Fabel 1: Alleen vrouwen krijgen HPV

Feit: Ook mannen krijgen HPV. Geschat wordt dat zeventig procent van de seksueel actieve bevolking ooit een genitale infectie met HPV heeft doorgemaakt. Iedereen die seksueel actief is kan een HPV infectie krijgen, zelfs wanneer u maar een seksuele partner heeft gehad.

Fabel 2: Alle HPV virussen kunnen kanker veroorzaken

Feit: HPV kan kanker aan de anus, baarmoederhals, penis, vagina, vulva en keel veroorzaken. Niet alle HPV-typen kunnen echter kanker veroorzaken. Er zijn meer dan tachtig verschillende typen HPV. Ongeveer vijftien daarvan (de hoog-risico typen) kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De typen HPV 16 en HPV 18 geven de meeste kans daarop. Deze typen veroorzaken ongeveer zeventig procent van de gevallen van baarmoederhalskanker. Ook de infecties met hoog-risico HPV worden bijna altijd door het afweersysteem van het lichaam binnen een tot twee jaar opgeruimd en veroorzaken geen kanker. Wanneer de HPV-infectie niet vanzelf overgaat, kan deze uiteindelijk kanker veroorzaken. Tussen het moment van infectie en de ontwikkeling van baarmoederhalskanker zit gemiddeld twaalf tot vijftien jaar.

Fabel 3: Zonder geslachtsgemeenschap kun je geen HPV krijgen

Feit: HPV kan worden overgedragen via huid op huid contact en via orale, anale of vaginale seks. Het gebruik van condooms kan het risico verminderen om HPV over te dragen, maar via huid op huid contact of contact tussen huid en genitale slijmvliezen kan het virus dan nog steeds worden overgedragen. Keelkanker wordt in dertig procent van de gevallen veroorzaakt door HPV, met name bij mannen. Het virus wordt overgebracht via orale seks.

Fabel 4: Mannen kunnen worden gescreend op HPV

Feit: Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen elke vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Hierbij wordt een uitstrijkje gemaakt van het baarmoederslijmvlies. De uitslag van het uitstrijkje wordt weergegeven als een PAP-score. Bij een afwijkende PAP-score kan worden besloten een HPV-test te doen. Met deze test wordt gekeken welk HPV-type de afwijkende PAP-score heeft veroorzaakt. Bij mannen wordt een dergelijk bevolkingsonderzoek niet gedaan.

Fabel 5: Er zijn behandelingsmogelijkheden voor HPV

Feit: De laesies die in het voorstadium van baarmoederhalskanker ontstaan en genitale wratten die worden veroorzaakt door HPV infecties kunnen worden behandeld. Er is echter geen behandeling beschikbaar tegen het virus zelf.

Fabel 6: Mensen met HPV hebben altijd symptomen

Feit: In de meeste gevallen hebben mensen met een HPV infectie geen klachten. In een beperkt aantal gevallen leidt een HPV-infectie tot klachten zoals (contact)bloedingen, pijn en/of een branderig gevoel. Sommige HPV-typen kunnen genitale wratten veroorzaken.

Fabel 7: Ik ben gevaccineerd tegen HPV, dus ik hoef geen uitstrijkje meer te laten maken

Feit: De HPV-vaccinatie beschermt niet tegen alle soorten HPV die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Daarom is het voor elke vrouw belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Elke vrouw krijgt vanaf haar 30e jaar een uitnodiging voor het laten maken van een uitstrijkje. Met een uitstrijkje wordt onderzocht of er (een voorstadium van) baarmoederhalskanker is. Het uitstrijkje is een aanvulling op de HPV-vaccinatie.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen