Fluoride

 1. Fluoride

  Fluoride

  Misschien ken je het van vroeger; dat kleine, roze potje met die lekkere, witte pilletjes waarvan je er elke dag één mocht nemen. Dat waren fluoridetabletjes. Wordt het tegenwoordig nog aangeraden je kind extra fluoride te geven?

  Fluoride-advies

  Voor een goede bescherming tegen tandbederf is extra fluoride nodig. Enige jaren geleden is het fluorgehalte van tandpasta’s verhoogd. Sindsdien zijn fluoridetabletjes overbodig, behalve op speciaal advies van de tandarts.

  Lees meer »
 2. Fluoridevrije mondverzorgingsproducten

  Fluoridevrije mondverzorgingsproducten

  Om het gebit goed te onderhouden levert fluoride een bijdrage, maar is het niet essentieel. Veel belangrijker voor het voorkomen van gaatjes zijn het eet- en drinkgedrag en mondhygiënemaatregelen.

  Alhoewel de kans op acute en chronische overdosering bij normaal gebruik van fluoride bevattende mondverzorgingsproducten volgens de huidige wetenschappelijke inzichten zeer gering is, geven sommige mensen de voorkeur aan het gebruik van fluoridevrije producten. Het gebruik van fluoride kan worden beperkt door een fluoride-vrije tandpasta te gebruiken.

  Lees daarnaast het etiket van mondverzorgingsproducten. Ook in tandenstokers, floss en mondspoelmiddelen kan namelijk fluoride zitten. In sommige landen wordt water gefluorideerd. Wil je dit vermijden? Gebruik dan bronwater. Om je gebit te beschermen tegen cariës is de belangrijkste maatregel, of je nu wel of geen fluoride gebruikt: onderhoud je gebit goed met de juiste mondverzorging en door suikerhoudende producten zoals frisdranken, ranja en diksappen te vermijden.

  Lees meer »
 3. Fluoride, de baten en de risico’s

  Fluoride, de baten en de risico’s

  Fluoride is één van de bekendste ingrediënten in tal van mondverzorgingsproducten. Lange tijd werd gedacht dat de stof essentieel is voor het voorkomen van gaatjes in je gebit. Sommige landen voegen om die reden zelfs fluoride toe aan het drinkwater. Het gebruik van fluoride kent echter ook nadelen. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen van fluoride voor je op een rijtje.

  Fluoride en mondverzorging zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Over het nut en de veiligheid van fluoride is echter veel discussie
  Lees meer »