Fluoride

Misschien kent u het van vroeger; dat kleine, roze potje met die lekkere, witte pilletjes waarvan u er elke dag één mocht nemen. Dat waren fluoridetabletjes. Wordt het tegenwoordig nog aangeraden uw kind extra fluoride te geven?

Fluoride-advies

Voor een goede bescherming tegen tandbederf is extra fluoride nodig. Enige jaren geleden is het fluorgehalte van tandpasta’s verhoogd. Sindsdien zijn fluoridetabletjes overbodig, behalve op speciaal advies van de tandarts.

Extra fluoride is overbodig, behalve op speciaal advies van de tandarts.

Wel of geen fluoride? Wat is het officiële poetsadvies?

Poets vanaf het eerste tandje tot en met één jaar eenmaal per dag met fluoridepeutertandpasta.
Van twee tot vijf jaar poetst u twee maal per dag met fluoridepeutertandpasta.
Vanaf vijf jaar kunt u twee maal per dag met normale fluoridetandpasta poetsen.

Over het gebruik van fluoride is enige discussie.

Alle producten voor 'Kindertandpasta met fluoride'

Bekijk alle producten >

Waarom poetsen met fluoride?

In de jaren zestig hadden zesjarigen gemiddeld achttien gaatjes in hun tanden en kiezen, terwijl dit aantal twintig jaar later gemiddeld vier bedroeg. Bij twaalfjarige kinderen daalde in deze jaren het gemiddeld aantal gaatjes van acht naar twee en een half. Deze verbeteringen worden toegeschreven aan de toename van het fluoridegebruik middels peutertandpasta en fluoridetabletjes. Het bleek echter dat het toenmalige fluoride-advies voor een aantal ouders te ingewikkeld was; juist die kinderen die de tabletjes nodig hadden, gebruikten ze nauwelijks. In 1998 is daarom de concentratie fluoride in peutertandpasta verhoogd, tot de helft van de volwassen dosering. Bij deze concentratie is het niet meer nodig dat jonge kinderen naast peutertandpasta ook fluoridetabletjes gebruiken. U kunt zelf beter geen extra tabletjes geven in verband met het risico op fluorose.

Fluorose

Bij een teveel aan fluoride kunnen witte streepjes of vlekjes in het tandglazuur ontstaan, dit heet fluorose. Dit is onschuldig, maar ziet er niet zo mooi uit. Het ontstaat bij jonge kinderen wanneer er gedurende lange tijd te veel fluoride wordt gebruikt. Soms zijn de streepjes of vlekjes pas zichtbaar wanneer de blijvende tanden zijn doorgebroken. De tandarts kan proberen de vlekjes weg te werken door slijpen of door ze te maskeren.

Wat is fluoride?

Fluoride versterkt tanden en botten. Hierdoor worden de tanden minder snel aangetast door bacteriën die cariës (gaatjes in tanden en kiezen) veroorzaken. Het wordt gebruikt om tandbederf te voorkomen en zit in normale tandpasta’s.

Fluoride beschermt de tanden en kiezen op drie manieren:

  • Fluoride komt in het glazuur terecht. Dit maakt het glazuur steviger en minder vatbaar voor zuur.
  • Fluoride hecht zich aan beginnende zwakke plekken in het glazuur. Dit maakt deze plekken steviger, zodat ze kunnen herstellen.
  • Fluoride zorgt ervoor dat bacteriën in de mond minder goed suiker in zuur kunnen veranderen, waardoor er minder van het schadelijke zuur op de tanden en kiezen inwerkt.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen