Geïrriteerd tandvlees

 1. Tandenpoetsen tegen reuma

  Tandenpoetsen tegen reuma

  6 november 2014 - Goed poetsen en regelmatig flossen voorkomt gaatjes, dat weet iedereen. Minder bekend is dat een goede mondverzorging ook het risico op reumatoïde artritis (RA) verlaagt. Internist en reumatoloog Liesbeth Brouwer van de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft aanwijzingen dat ernstige tandvleesontsteking, ofwel parodontitis, een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis.

  Reumavoorspellers

  Om de vraag te beantwoorden waarom de ene persoon wel en de andere persoon geen reuma krijgt, onderzoekt de afdeling van Brouwer zogenaamde reumavoorspellers. Dit zijn antistoffen in het bloed die wijzen op een groter risico op reuma. De gegevens van het onderzoek zijn afkomstig uit het onderzoeksprogramma LifeLines, een grootschalig bevolkingsonderzoek onder ruim 165 duizend inwoners van Noord-Nederland.

  Erfelijkheid en roken zijn bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van RA. De mondgezondheid blijkt echter ook een belangrijke rol te spelen. Kort geleden is ontdekt dat mensen

  Lees meer »
 2. Geïrriteerd tandvlees en tandvleesontsteking

  Geïrriteerd tandvlees en tandvleesontsteking

  Gezond tandvlees zorgt niet alleen voor een stralende lach, het bevordert ook een frisse adem. Tandvlees dat in goede conditie is, is lichtroze van kleur en beschermt het bot van de kaak en de wortels van kiezen en tanden. Als tandplak niet goed wordt weggehaald, kunnen bacteriën de kleine opening tussen tanden en tandvlees binnendringen en een ontsteking van het tandvlees veroorzaken. Een ontsteking begint vaak aan de rand van het tandvlees. Het is belangrijk om meteen maatregelen te treffen. Als een ontsteking zich uitbreidt, kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen namelijk aangetast raken. Dit kan zo ver gaan dat er bot verdwijnt en tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen.

  Twee soorten tandvleesontsteking

  • Gingivitis: ontstoken tandvlees langs de randen van de tanden en kiezen. Het tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Vaak gaat het bloeden bij het tandenpoetsen en soms ook als er iets wordt gegeten.
  • Parodontitis: een ontsteking diep in het tandvlees waarbij vezels en kaakbot worden afgebroken. Het geeft vaak geen pijnklachten, maar is te herkennen aan rood, slap, gezwollen, terugtrekkend en bloedend tandvlees. Een vieze smaak in de mond of een slechte adem kunnen
  Lees meer »