Gebruik van anticonceptie op reis

Een vakantie of reis is meestal een leuk vooruitzicht. Tijdens de voorbereiding kunnen er wel vragen ontstaan. Bijvoorbeeld over het gebruik van anticonceptie op reis. Het is van belang hier vooraf bij stil te staan.

Door tijdverschil, een andere temperatuur en een ander dagritme kan het gebruik van anticonceptie op vakantie anders zijn dan thuis.

Heeft tijdverschil invloed op de betrouwbaarheid?

Wanneer u de anticonceptiepil gebruikt, bent u waarschijnlijk gewend deze op een vast moment op de dag te slikken. Wanneer uw reisbestemming in een andere tijdzone ligt, is het vaak niet handig om het innametijdstip van thuis aan te houden. Veel handiger is het om het innamemoment aan te houden dat u gewend bent, bijvoorbeeld ’s morgens na het tandenpoetsen of ’s avonds voor het slapen gaan. Afhankelijk of u richting het oosten of richting het westen reist, kan de innametijd tussen twee pillen daardoor korter respectievelijk langer worden. Dit maakt voor de anticonceptiepil niet uit voor de betrouwbaarheid. De toegestane marge tussen twee innametijdstippen is daarvoor voldoende groot.

Gebruikt u de minipil (Cerazette), dan steekt het innametijdstip nauwer. U moet de volgende pil maximaal 36 uur na de voorafgaande nemen. De pil mag dus maximaal 12 uur na het normale tijdstip worden genomen om betrouwbaar te blijven. Maakt u een lange (vlieg)reis naar het westen en gebruikt u de minipil, dan is het handig deze in uw handbagage mee te nemen.

In de koffer of in de handbagage?

De anticonceptiepil bevat werkzame stoffen die onder bepaalde omstandigheden bewaard moeten worden. Officieel moet de pil bij een temperatuur onder de dertig graden worden bewaard en mag hij ook niet bevriezen. Gebeurt dit wel, dan kunnen de hoeveelheden werkzame stoffen in de pil sneller achteruitgaan en kan de pil dus onbetrouwbaar worden. In het ruim van een vliegtuig kan het flink vriezen, dus het is beter de anticonceptiepil mee te nemen in de handbagage. Wanneer het op de plaats van bestemming erg heet is, is het verstandig een koele bewaarplek voor de pil te zoeken.

Ook voor de anticonceptiering en de anticonceptiepleister geldt dat de betrouwbaarheid niet meer kan worden gegarandeerd bij te warme of te koude bewaring. Neem deze anticonceptiemethoden dus ook mee in uw handbagage en bewaar ze verder op een koele plaats.

Welke anticonceptie bij een lange reis?

De reisduur kan bepalend zijn voor de keuze van uw anticonceptie. Als u bijvoorbeeld enkele jaren naar het buitenland gaat, kan het onhandig zijn om regelmatig een apotheek te moeten zoeken voor het ophalen van de anticonceptiepil. Ook kan het zijn dat uw vertrouwde merk niet in het buitenland verkrijgbaar is. In dat geval kunnen een onderhuids anticonceptiestaafje, dat drie jaar bescherming biedt, of het koperspiraaltje of hormoonspiraaltje, die gedurende vijf jaar bescherming bieden, een goede optie zijn.

Een ander dagritme

Voor de meeste mensen geldt dat het dagritme tijdens een vakantie heel anders is dan thuis. De kans om de anticonceptiepil te vergeten is daardoor vaak groter. Anticonceptiemethoden waaraan niet dagelijks hoeft te worden gedacht kunnen dan een geschikt alternatief zijn.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • de anticonceptiering, die eenmaal per drie weken vaginaal moet worden ingebracht;
  • de anticonceptiepleister, die eenmaal per week op de huid moet worden geplakt;
  • de prikpil, die eenmaal per drie maanden door de arts moet worden ingespoten;
  • het anticonceptiestaafje, dat door de arts onder de huid wordt ingebracht en drie jaar bescherming biedt;
  • het spiraaltje, het koperspiraaltje of hormoonhoudend spiraaltje wordt door de arts in de baarmoeder ingebracht en biedt gedurende vijf jaar bescherming.

Menstruatie op reis regelen

Wilt u uw menstruatie vanwege een vakantie op een ander moment plannen, dan bieden de meeste anticonceptiemethoden de mogelijkheid om dat zelf te regelen. Het uitstellen van de menstruatie levert geen gezondheidsproblemen op. U kunt de menstruatie zonder bezwaar tot drie maanden uitstellen. Hooguit wordt de kans op een doorbraakbloeding groter. Hoe u uw menstruatie uitstelt hangt af van de anticonceptiemethode die u gebruikt.

• Gebruikt u een eenfasepil, zoals Microgynon, Marvelon, Femodeen, Yasmin of de merkloze varianten hiervan, dan begint u aan het einde van een pilstrip direct met een nieuwe strip. U heeft nu dus geen stopweek. Elke dag dat u een pil slikt, stelt u de bloeding weer een dag uit.

• Gebruikt u een twee- of driefasenpil, zoals Trigynon, Trinordiol of de merkloze alternatieven hiervan, dan kunt u alleen de laatste kleurrij van de strip gebruiken om door te slikken. Start hiervoor, aan het eind van de pilstrip, direct met het rijtje met de laatste kleur van de volgende strip. Bij doorslikken houdt u dus steeds de eerste kleurrij(-en) van elke strip over.

• Gebruikt u de combinatiepil met een pilstrip van 28 pillen (Yaz 24+4 of Zoely) en wilt u de menstruatie uitstellen, neem dan de 4 witte (bij Yaz 24+4) of gele (bij Zoely) placebotabletten niet in ga direct verder met een nieuwe strip.

• Met de anticonceptiepil Qlaira kunt u uw menstruatie niet uitstellen.

• Gebruikt u de anticonceptiering (Nuvaring) dan verwijdert u na drie weken de ring uit uw vagina en brengt u direct een nieuwe ring in.

• Gebruikt u de anticonceptiepleister (Evra), dan kunt u uw menstruatie uitstellen door deze door te plakken. Dit mag maximaal zes weken achter elkaar.

• Met de andere anticonceptiemethoden, zoals de prikpil, het anticonceptiestaafje en het spiraaltje, heeft u zelf geen invloed op de timing van uw menstruatie.

• Gebruikt u geen anticonceptie of heeft u een koperspiraaltje dan kunt u met geneesmiddelen als Primolut of Orgametril uw menstruatie uitstellen. U moet daarvoor enkele dagen voor de verwachte menstruatie beginnen met het gebruik van deze middelen. Met deze middelen kunt u uw menstruatie maximaal tien tot veertien dagen uitstellen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen