Geïrriteerd tandvlees en tandvleesontsteking

Gezond tandvlees zorgt niet alleen voor een stralende lach, het bevordert ook een frisse adem. Tandvlees dat in goede conditie is, is lichtroze van kleur en beschermt het bot van de kaak en de wortels van kiezen en tanden. Als tandplak niet goed wordt weggehaald, kunnen bacteriën de kleine opening tussen tanden en tandvlees binnendringen en een ontsteking van het tandvlees veroorzaken. Een ontsteking begint vaak aan de rand van het tandvlees. Het is belangrijk om meteen maatregelen te treffen. Als een ontsteking zich uitbreidt, kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen namelijk aangetast raken. Dit kan zo ver gaan dat er bot verdwijnt en tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen.

Als een tandvleesontsteking niet goed wordt verzorgd, kan het kaakbot aangetast raken.

Twee soorten tandvleesontsteking

  • Gingivitis: ontstoken tandvlees langs de randen van de tanden en kiezen. Het tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Vaak gaat het bloeden bij het tandenpoetsen en soms ook als er iets wordt gegeten.
  • Parodontitis: een ontsteking diep in het tandvlees waarbij vezels en kaakbot worden afgebroken. Het geeft vaak geen pijnklachten, maar is te herkennen aan rood, slap, gezwollen, terugtrekkend en bloedend tandvlees. Een vieze smaak in de mond of een slechte adem kunnen ook op parodontitis duiden.

Alle producten voor 'Stokers, Ragers & Floss'


Bekijk producten (92)

Dit kunt u tegen tandvleesontsteking doen

  • Blijf gewoon poetsen, ook als het tandvlees pijn doet of gaat bloeden. Gebruik eventueel een tandpasta die het tandvlees versterkt en geïrriteerd tandvlees bestrijdt. Als na twee weken de pijn en het bloeden nog niet over zijn, kan er sprake zijn van parodontitis. Maak in dat geval een afspraak met de tandarts.
  • Maak de tandvleesrand goed schoon door de tandenborstel schuin tegen de tandvleesrand te zetten en met een draaiende beweging te poetsen. De haren van de borstel moeten hierbij ook de ruimte tussen de tanden en het tandvlees reinigen.
  • Poets vaak. Bij een irritatie of ontsteking is twee keer poetsen per dag niet voldoende.
  • Verwijder eens per dag alle tandplak tussen tanden en kiezen met ragers, floss en tandenstokers.

vervolg

  • Gebruik een tandplakverklikker om te controleren of uw gebit goed schoon is. Dit zijn kauwtabletten met kleurstof, die plak roze kleurt.
  • Sommige mondspoelmiddelen maken het makkelijker om tandplak weg te halen. Het verdwijnt er echter niet door.
  • Gebruik een tandpasta die de vorming van tandsteen tegengaat. Tandsteen is een verkalkte laag tandplak die ontstaat als tandplak niet goed is weggehaald.
  • Stop met roken. Door roken raakt het tandvlees sneller ontstoken en geneest het minder snel.

Stel een vraag aan onze deskundige

Yvonne van Vugt Kort
Yvonne van Vugt Kort is mondhygiënist en therapeut. Na enkele jaren in een tandartspraktijk gewerkt te hebben startte zij in 2005 met een vriendin haar eigen mondhygiënistenpraktijk. Ook volgde zij de opleiding tot vitaliteitstherapeut. Yvonne kijkt verder dan naar de mond alleen want voeding en (mond)gezondheid hebben veel met elkaar te maken. Haar specialismen zijn voeding, stress en psychoneuroimmunologie. Al enkele jaren werkt zij met veel plezier als mondhygiënist en therapeut! Yvonne is lid van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten. De beroepsvereniging voor alle mondhygiënisten in Nederland.

Uw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen