Gevaren van vuurwerk

Vuurwerk is vaak mooi, maar het afsteken ervan brengt gevaren met zich mee. Elk jaar weer gebeuren er ongelukken waarbij de vingers, de handen, de ogen en het hoofd de meest getroffen lichaamsdelen zijn. Minder bekend is dat vuurwerk ook de oren tijdelijk of soms zelfs blijvend kan beschadigen.

Vuurwerk; pas op uw oren!

Er wordt geschat dat elk jaar 800 à 1600 mensen blijvende gehoorschade oplopen door de harde knallen van vuurwerk. Sommige soorten vuurwerk halen 160 decibels (dB) of meer! Ter verduidelijking: de grens waarboven gehoorschade kan optreden ligt bij 120 dB, een rockconcert geeft 110dB, een geweerschot 140 dB. De vingers in de oren stoppen kan helpen, maar beter is het om oordopjes te dragen wanneer u vuurwerk afsteekt of er buiten naar gaat kijken.

Vuurwerk; pas op uw ogen!

Vijftien procent van de vuurwerkongevallen betreft de ogen. De helft hiervan is ernstig oogletsel. Vaak zijn het ook de toekijkende kinderen en volwassenen die een letsel oplopen. Draag daarom niet alleen een vuurwerkbril wanneer u zelf vuurwerk afsteekt, maar ook wanneer u ernaar kijkt!

Oogschade tijdens de jaarwisseling van 2016 naar 2017:

 • 176 mensen met oogletsel;
 • 36% hiervan met blijvende schade;
 • 19 mensen aan een oog blind geraakt;
 • 5 ogen volledig verwijderd.

Vuurwerk en brandwonden

Bij ongevallen met vuurwerk loopt de helft van de slachtoffers brandwonden op. Bij brandwonden is het belangrijkste om eerst minstens een kwartier te koelen met het liefst koel tot lauw, zacht stromend water. Neem contact op met uw huisarts of het ziekenhuis wanneer het een grote wond betreft, groter dan de handpalm van degene die zich gebrand heeft, of wanneer de wond dieper is dan oppervlakkig. Dek een open wond af met een steriel verband zodat er geen vuil in kan komen. Wanneer er een ledemaat is afgerukt, stop deze dan in een droge plastic zak. Sluit deze goed af en leg het in een container met ijskoud water. Geef dit mee aan de ambulance, misschien kan het weer worden aangezet.

Vuurwerk, luchtvervuiling en uw gezondheid

Door al het afgestoken vuurwerk treedt er vlak na de jaarwisseling voor een korte tijd zware luchtvervuiling op, met name in de steden. Hoe snel dit verdwijnt hangt af van factoren als de windsnelheid en neerslag. Mensen met een luchtwegaandoening zoals astma en mensen met een zwakke gezondheid wordt aangeraden binnen te blijven.

Veilig afsteken van vuurwerk:

 • Drink niet te veel alcohol wanneer u vuurwerk wilt gaan afsteken.
 • Draag geen kleding van licht ontvlambaar materiaal zoals nylon en draag geen capuchon.
 • Steek het vuurwerk niet los in de broek- of jaszakken.
 • Gebruik het vuurwerk zoals het bedoeld is, lees van tevoren de gebruiksaanwijzing.
 • Zorg ervoor dat siervuurwerk stabiel staat; zet pijlen in een half met zand gevulde fles, voor grote vuurpijlen kunt u een pvc-buis in de grond slaan, zet vuurwerkpotten klem tussen twee stenen.
 • Gebruik een aansteeklont, sigaret of sigaar om het vuurwerk aan te steken (geen lucifers of aanstekers!).
 • Steek geen vuurwerk uit de hand af.
 • Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan! Doordat de lont nu veel korter is, kan het exploderen op het moment dat u het aansteekt.
 • Laat anderen minstens zes meter afstand houden.
 • Draag een veiligheidsbril.

Draag oordopjes wanneer u vuurwerk afsteekt of er buiten naar gaat kijken om uw oren te beschermen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen