Gewichtstoename

 1. Maakt de anticonceptiepil dik?

  Maakt de anticonceptiepil dik?

  Een veel gehoord vooroordeel over de anticonceptiepil is dat veel gebruiksters erdoor dikker zouden worden. Soms zelfs tot meerdere kilo’s. Deze vermeende gewichtstoename weerhoudt sommige vrouwen ervan te beginnen met het gebruik van de pil. Andere gebruiksters stoppen met het gebruik omdat ze denken dat ze er dikker van geworden zijn. Het toonaangevende onderzoeksinstituut Cochrane onderzocht of er werkelijk een relatie tussen de anticonceptiepil en gewichtstoename bestaat.

  Hiervoor werden alle gepubliceerde Engelstalige onderzoeken, waarbij de anticonceptiepil minimaal 3 cycli was gebruikt en vergeleken met placebo of een andere anticonceptiepil, opnieuw geanalyseerd. Tevens moest in de onderzoeken zijn gekeken naar gewichtsveranderingen. De onderzoekers vonden 49 studies die aan de eis voldeden. In de 4 studies waarin de pil met een placebo werd vergeleken, werd geen bewijs gevonden voor een verband tussen pilgebruik en gewichtstoename. In de meeste onderzoeken waarin verschillende anticonceptiepillen werden vergeleken, werd ook geen verschil in gewicht tussen de verschillende pillen gezien. Ook bleek gewichtstoename geen reden te zijn waarom vrouwen eerder met de ene dan met de andere anticonceptiepil stopten.

  Lees meer »
 2. De overgang en gewichtstoename

  De overgang en gewichtstoename

   

  Een vervelende en veel gehoorde overgangsklacht is gewichtstoename. Vaak is er ook sprake van een andere verdeling van het lichaamsvet. In dit artikel lees je over de invloed van de overgang op je figuur.

  Lees meer »
 3. Stoppen met roken en niet dik worden

  Stoppen met roken en niet dik worden

  Veel mensen die stoppen met roken merken dat ze na een aantal weken dikker worden. Waarom kom je aan en hoe voorkom je gewichtstoename tijdens het stoppen met roken?

  Oorzaken dikker worden

  Er zijn een aantal oorzaken waardoor je dikker kunt worden tijdens het stoppen met roken.

  • Door het roken
  Lees meer »