Moe door een vitamine B12 tekort?

Een tekort aan vitamine B12 wordt door steeds meer mensen als oorzaak gezien van hun aspecifieke klachten, zoals vermoeidheid en duizeligheid. Een vitamine B12 tekort kan verschillende oorzaken hebben. Maagproblemen, alcoholmisbruik, chronische darmziekten en gebruik van zuurremmers of metformine zijn hier voorbeelden van. Ook vegetariërs en veganisten hebben een grotere kans op een vitamine B12 tekort. Wanneer is er sprake van een vitamine B12 tekort en waaruit bestaat de behandeling?

Diverse geneesmiddelen, zoals omeprazol, pantoprazol en metformine kunnen soms zorgen voor een vitamine B12 tekort

Vitamine B12

Vitamine B12 wordt niet door uw lichaam zelf aangemaakt, maar komt voornamelijk voor in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, melkproducten en eieren. Uw lichaam heeft vitamine B12 nodig voor de vorming van DNA (het erfelijk materiaal), de opbouw van rode bloedcellen en voor een goede werking van uw zenuwstelsel.
Een tekort aan vitamine B12 komt vaak voor en vooral bij ouderen. Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking ouder dan 65 jaar heeft een tekort aan dit vitamine. Wanneer het tekort niet aangevuld wordt, kan het leiden tot bloedarmoede en stoornissen aan het zenuwstelsel die zich uiten in tintelingen en minder precieze handelingen en bewegingen. Goed te weten is dat niet alle mensen met een laag vitamine B12 klachten of afwijkingen hebben. Klachten, zoals duizeligheid, vermoeidheid, minder geheugen of minder concentratie, kunnen worden veroorzaakt door bloedarmoede, maar zeer waarschijnlijk niet door alléén een te laag vitamine B12.

Een tekort aan vitamine B12 kan komen door:

  • voeding waar te weinig of geen vitamine B12 in zit. Bijvoorbeeld bij veganisten, vegetariërs die te weinig melkproducten of eieren gebruiken en bij alcoholisten die daarnaast weinig eten.
  • atrofische gastritis, een ontsteking van het maagslijmvlies.
  • chronische darmziekten, zoals de ziekte van Crohn.
  • langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen, vooral maagzuurremmers, zoals omeprazol, pantoprazol en ranitidine en metformine, een middel dat gebruikt wordt bij diabetes.

Behandeling

Is bij u een tekort aan vitamine B12 geconstateerd, dan hoeft dat alleen behandeld te worden wanneer u daadwerkelijk klachten heeft. Gebruikt u geneesmiddelen die dit tekort veroorzaakt kunnen hebben, bespreek dan met uw arts of u het middel nog nodig heeft en/of u wellicht een alternatief kunt krijgen.

Zorg er in andere gevallen voor dat u via uw voeding voldoende dierlijke producten die vitamine B12 bevatten binnen krijgt. Vegetariërs kunnen extra melkproducten en eieren eten. Voor veganisten en andere mensen met een tekort én klachten, worden voedingssupplementen die 1000 microgram vitamine B12 bevatten geadviseerd.

Vitamine B12 tabletten blijken net zo effectief te zijn als vitamine B12-injecties. Omdat vitamine B12 moeilijk wordt opgenomen moeten voedingssupplementen met het middel wel gedurende tenminste enkele maanden worden gebruikt om het tekort aan te vullen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen