Gluten in geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken bij patiënten met coeliakie. Hoe komt u er achter of in het geneesmiddel dat u gebruikt tarwezetmeel is verwerkt?

Hulpstoffen in geneesmiddelen

Vrijwel ieder geneesmiddel bestaat naast de werkzame stof uit een aantal hulpstoffen. Deze farmaceutische hulpstoffen kunnen bijvoorbeeld nodig zijn om de werkzame stof in op te lossen, de houdbaarheid te vergroten of de werkingsduur te beïnvloeden.
De meest gangbare geneesmiddelvorm, de tablet, bestaat over het algemeen uit een deel werkzame stof (het geneesmiddel), vulmiddel (omdat de tablet anders soms te klein wordt), desintegratiemiddel (om de tablet in de maag uit elkaar te laten vallen) en soms een kleurstof (om tabletten van elkaar te kunnen onderscheiden). Als vulmiddel wordt meestal gekozen voor lactose of cellulose. In sommige gevallen wordt gebruik gemaakt van tarwezetmeel als vulstof.

Gluten bevattende geneesmiddelen

Sommige geneesmiddelen kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken bij patiënten met coeliakie. Dit wordt veroorzaakt door gluten in tarwezetmeel dat in enkele gevallen nog wordt gebruikt als vulmiddel. Er is een ontmoedigingsbeleid om tarwezetmeel te gebruiken, maar het kan nog steeds in geneesmiddelen voorkomen. Geneesmiddelfabrikanten zijn verplicht de samenstelling van hun geneesmiddelen op te geven bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het CBG is in Nederland verantwoordelijk voor de kwaliteit van de geneesmiddelen die op de markt zijn. Via de Geneesmiddelen Informatiebank (GIB) van het CBG kunt u nazoeken of het geneesmiddel dat u gebruikt tarwezetmeel en dus gluten bevat.

Het kan voorkomen dat een fabrikant via een door het CBG goedgekeurde wijziging het tarwezetmeel heeft vervangen door een andere hulpstof. Toch kunnen er dan nog partijen in omloop zijn met de oude samenstelling waarin mogelijk wel gluten aanwezig zijn. Controleer daarom bij twijfel altijd de bijsluiter voor de exacte samenstelling van het betreffende geneesmiddel. Heeft u een glutenintolerantie? Geef dit dan door aan uw apotheek. De apotheek voegt deze informatie toe aan uw dossier, zodat in de toekomst bij ieder geneesmiddel dat u krijgt voorgeschreven automatisch wordt gecontroleerd of het tarwezetmeel bevat.

Van de nieuwste inzichten tot de beste producten. Wij hebben het voor u!

Alle producten voor 'Glutenvrije producten'


Bekijk producten (428)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen