Griepprik

 1. Griepprik biedt dit jaar weinig bescherming

  Griepprik biedt dit jaar weinig bescherming

  9 februari 2015 - Dit jaar lijkt de griepprik echter beduidend minder goed te werken dan andere jaren. Ongevaccineerd is de kans om griep te krijgen iedere winter ongeveer 10 procent. Met een griepprik wordt deze kans verminderd naar 2 tot 3 procent. Daarnaast is de kans op complicaties van de griep waarschijnlijk kleiner.

  Mutatie

  Elk jaar in februari adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de samenstelling van het griepvaccin. Hierin zitten dit jaar drie onschadelijk gemaakte griepvirussen. Twee daarvan komen inderdaad overeen met de virussen die op dit moment rondwaren. Het derde virus, de A(H3N2)-variant, heeft in een deel van de gevallen sinds vorig jaar een mutatie ondergaan. Dit virus is verantwoordelijk voor ruim 8 op de 10 griepgevallen. Hierdoor biedt de griepprik dit jaar minder bescherming dan andere jaren en krijgen veel meer mensen griep.
  Lees meer »
 2. De zeven grootste misverstanden over de griepprik

  De zeven grootste misverstanden over de griepprik

  Griep kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor bepaalde risicogroepen. Voor deze risicogroepen wordt daarom aanbevolen jaarlijks een influenzavaccinatie, oftewel de griepprik, te halen. Over deze griepprik circuleren veel misverstanden. De zeven grootste vind je hier.

  Van de griepprik krijg ik juist griep

  Niet

  Lees meer »