Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte is een onschuldige aandoening die door een virus wordt veroorzaakt en gekenmerkt wordt door zweertjes in de mond en blaasjes op de handen en voeten. HVM komt vooral voor bij kinderen van één tot vijf jaar en is erg besmettelijk. Niet iedereen die besmet wordt met het virus wordt ziek; van de vijf mensen er is hoogstens één die ziek wordt. De aandoening gaat na één tot twee weken vanzelf over.

De symptomen van hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte begint kenmerkend met een periode van lichte koorts, misselijkheid en klachten van algeheel ziek voelen. Daarna ontstaat er een rode uitslag aan de binnenkant van de mond, bij de lippen, aan de binnenkant van de vingers, op de handpalmen en de voetzolen. Bij een derde van de gevallen is er ook sprake van uitslag op de billen. Vervolgens ontstaan er blaasjes. De blaasjes doen geen pijn en jeuken niet, wel kunnen die in de mond zich verder ontwikkelen tot pijnlijke zweertjes.

Hoe besmettelijk is hand-, voet- en mondziekte?

Hand-, voet- en mondziekte is erg besmettelijk. Het kan worden verspreid via de lucht, door het vocht uit de blaasjes en door ontlasting. Het duurt drie tot zes dagen na besmetting voordat iemand er ziek van wordt, maar gedurende deze periode is die persoon wel al besmettelijk. Ook wanneer de ziekte al voorbij is, kan het nog gedurende een aantal weken worden overgebracht. Bovendien kunnen mensen die besmet zijn en er niet ziek van worden ook het virus ook overdragen. Kinderen met hand-, voet- en mondziekte hoeven daarom niet binnen gehouden te worden vanwege besmettelijkheid. Wel kunnen ze beter uit de buurt van zwangere vrouwen blijven.

Goede hygiëne

Door de handen te wassen na elk toiletbezoek en papieren zakdoekjes te gebruiken (die na gebruik weggegooid worden!) kunt u uzelf en uw kinderen beschermen tegen besmetting.

Zijn er geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden?

Hand-, voet- en mondziekte gaat na één tot twee weken vanzelf over. Pijnlijke zweertjes in de mond kunnen aangestipt worden met lidocaïne visceus 2% (te koop bij de apotheek). Koorts en pijn kunnen eventueel bestreden worden met paracetamol.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen