Hart- en vaatziekten

 1. Anticonceptie en hart- en vaatziekten

  Anticonceptie en hart- en vaatziekten

  De eerste pilsoorten die op de markt kwamen gaven nog een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Bij de moderne anticonceptiepillen is dit risico voor de meeste vrouwen verdwenen. De huidige pillen bevatten een lagere dosering hormonen, waardoor hun effect op het cholesterolgehalte en de bloeddruk zeer gering is. Vrouwen die al een hart- of vaatziekte hebben, of hierop een groter risico hebben, moet het gebruik van de anticonceptiepil soms afgeraden worden. Lees hier wanneer en waarom.

  Hart- en vaatziekten

  Hartaanvallen, beroertes, angina pectoris (hartkramp), hartritmestoornissen en hartfalen worden, samen met nog een aantal andere aandoeningen, hart- en vaatziekten genoemd. Hart- en vaatziekten komen net zoveel bij vrouwen voor als bij mannen, maar bij vrouwen gebeurt dit wel vaker op oudere leeftijd. Onder vrouwen voor de overgang komen hart- en vaatziekten niet vaak voor. Bij niet rokende vrouwen jonger dan 35 jaar die de pil niet gebruiken krijgt minder dan een op de miljoen vrouwen per jaar een hartaanval.
  Lees meer »
 2. Warm zomerweer en het ontstaan van klachten

  Warm zomerweer en het ontstaan van klachten

  Het warme weer in de zomer kan met name bij ouderen en mensen met een chronische aandoening klachten veroorzaken. Op Leef.nl lees je hier meer over.

  Tips bij tropische temperaturen

  • Doe het rustig aan. Verlaag je loop- en werktempo en laat extra inspanning achterwege.
  • Drink extra om vochtverlies door zweten te compenseren. Wees matig met koffie en alcohol, aangezien deze dranken uitdroging kunnen bevorderen.
  • Zoek de koelte op. Blijf tussen 12.00 en 16.00 uur liever binnen, in de schaduw of onder een parasol.
  • Draag licht gekleurde, luchtige kleding.
  Lees meer »
 3. Ulcus cruris (open been) bij hart- en vaatziekte

  Ulcus cruris (open been) bij hart- en vaatziekte

  Wanneer je een hart- of vaatziekte hebt kunnen daarbij verschillende complicaties optreden. Eén daarvan is het slecht genezen van wondjes op de huid. Op den duur kan dit zelfs leiden tot een open been.

  Een slechte genezing van wondjes kan een complicatie van hart- en vaatziekten
  Lees meer »
 4. Op reis met een hart- of vaatziekte

  Op reis met een hart- of vaatziekte

  Bijna iedereen gaat graag op vakantie, ook mensen met een hart- of vaataandoening. Wanneer je een hart- of vaataandoening hebt, is het belangrijk om de vakantie goed voor te bereiden. Onze tips kunnen bijdragen aan een geslaagde vakantie.

  Voorbereiding van je vakantie

  • Wanneer je een reis buiten West-Europa
  Lees meer »
 5. De overgang en hart en vaten

  De overgang en hart en vaten

  Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Na de overgang neemt het risico op een hart- of vaatziekte toe. Waarom dat zo is lees je hier.

  Hart- en vaatziekten

  Tot de overgang hebben vrouwen

  Lees meer »
 6. Afvallen en hart en vaten

  Afvallen en hart en vaten

  Wanneer je een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol of suikerziekte hebt, is het belangrijk dat je lichaamsgewicht niet te hoog is. Wanneer dit toch het geval is, heeft afvallen een gunstige invloed op deze risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

  Hoge bloeddruk

  Hoge bloeddruk is geen ziekte, maar geeft wel meer kans op hart- en vaatziekten. Bij hart- en vaatziekten kun je denken aan een hart- of herseninfarct, hartfalen of angina pectoris. Aangetoond is dat een gewichtsvermindering van drie tot negen procent, de bloeddruk met drie mm Hg kan laten dalen. Wanneer je bijvoorbeeld 100 kilogram weegt en je valt af naar 70 kilogram, kan dit tot 30 mm Hg op je bloeddruk schelen. Door gewichtsvermindering is het dus goed mogelijk dat je geen geneesmiddelen voor je hoge bloeddruk meer nodig heeft.

  Lees meer »
 7. Diabetes en cholesterol

  Diabetes en cholesterol

  Diabetes is net als een hoog cholesterolgehalte een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Door de behandeling van diabetes wordt geprobeerd dit risico te verminderen. Of ook het cholesterol wordt behandeld hangt af van alle risicofactoren samen.

  Hart- en bloedvaten

  De behandeling van diabetes met medicijnen heeft vooral als doel schade aan de hart- en bloedvaten te voorkomen of te verminderen. Ook een te hoog cholesterol is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten, die met medicijnen kan worden behandeld. Vaak wordt er bij diabeten ook een cholesterolverlager voorgeschreven.

  Lees meer »
 8. Medicijnen voor een te hoog cholesterol

  Medicijnen voor een te hoog cholesterol

  Of een verhoogd cholesterol wordt behandeld met geneesmiddelen is afhankelijk van het totaalplaatje aan risicofactoren op hart- en vaataandoeningen. Risicofactoren voor hart- en vaataandoeningen zijn, naast een verhoogd cholesterol, roken, hoge bloeddruk, diabetes, reumatoïde artritis, stress, overgewicht, weinig lichaamsbeweging, ongezonde voeding en het drinken van meer dan twee glazen alcohol per dag. Er zijn verschillende soorten geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden bij een te hoog cholesterolgehalte.

  Gebruik

  Cholesterolverlagers moeten dagelijks worden gebruikt. Omdat er niks wordt gemerkt van hun werking zijn mensen soms geneigd ze te vergeten. Wanneer bij een controle blijkt dat je cholesterolgehalte goed is, is het meestal toch de bedoeling dat je ze door blijft gebruiken. Als je ermee stopt zal het cholesterolgehalte bijna altijd weer stijgen.

  Lees meer »
 9. Gezond leven voor een goed cholesterol

  Gezond leven voor een goed cholesterol

  De eerste stap in de behandeling van een verhoogd cholesterol is een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl is belangrijk om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. En je hebt daar zelf veel meer invloed op dan je denkt. Leef.nl geeft je 6 goede adviezen om te komen tot een gezondere leefstijl.

  Eet gezond

  • Beperk het gebruik van verzadigde vetten, dit zit bijvoorbeeld in: room, boter, margarine, volle melkproducten, volvette kaas, vet vlees, gebak, koekjes en snacks.
  • Probeer zoveel mogelijk verzadigd vet in je voeding te vervangen door onverzadigd vet. Onverzadigde vetten,
  Lees meer »