Hersenvliesontsteking

Wanneer de vliezen die om de hersenen en ruggenmerg heen liggen ontstoken raken is er sprake van een hersenvliesontsteking. De Latijnse naam hiervoor is meningitis. Er wordt ook wel gesproken van meningo-encefalitis omdat ook de hersenen aangedaan kunnen zijn (encefalitis betekent hersenontsteking). Ook wordt de term nekkramp gebruikt, die verwijst naar een mogelijk symptoom van hersenvliesontsteking. Wanneer hersenvliesontsteking niet tijdig wordt behandeld kan de ziekte fataal aflopen.

Mogelijke symptomen van hersenvliesontsteking

 • Hoofdpijn.
 • Koorts; vaak hoog, boven de 39 graden.
 • Spierpijn; pijn in de rug, armen en benen.
 • Nekstijfheid; het hoofd trekt naar achteren zodat de hersenvliezen zo min mogelijk worden opgerekt. Het hoofd naar voren buigen geeft pijn; kin op de borst drukken lukt niet.
 • Misselijkheid en braken.
 • Overgevoeligheid voor licht en geluid.
 • Verwardheid.
 • Sufheid.
 • Epilepsieaanvallen.
 • Vlekjes; bij een meningokokkeninfectie kunnen kleine huidbloedinkjes ontstaan. Deze paarsrode vlekjes verdwijnen niet wanneer u erop duwt met een glas.
 • Sepsis (bloedvergiftiging).

Oorzaak

Een hersenvliesontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus of bacterie. Een hersenvliesontsteking door een virus geneest in de regel vanzelf binnen twee weken. Een hersenvliesontsteking door een bacterie verloopt ernstiger. Belangrijke veroorzakers van bacteriële hersenvliesontsteking zijn de pneumokok, de meningokok type B en type C en de Haemophilus influenza type b (Hib). Tegenwoordig worden kinderen middels het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen meningokok c en Hib.

Vaak lijkt hersenvliesontsteking in het begin op griep.

Andere symptomen bij baby’s

Hersenvliesontsteking komt vooral voor onder de vijf jaar, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. Bij volwassenen en oudere kinderen zijn de symptomen meestal vrij duidelijk. Bij baby’s is de ziekte soms lastig te herkennen. Baby’s hebben niet altijd koorts, ook een ondertemperatuur komt voor. Vaak kreunen baby’s en zien ze grauw, zijn ze suf of juist erg prikkelbaar, huilen ze makkelijk en drinken ze slecht. Kenmerkend is de zogenaamde luierpijn; het verschonen van de luier doet veel pijn omdat de beentjes daarbij opgetild worden waardoor de hersenvliezen worden opgerekt. Verder kan de fontanel bol staan, maar is er meestal geen sprake van nekstijfheid.

Behandeling van hersenvliesontsteking

Wanneer de huisarts een hersenvliesontsteking vermoedt, volgt een verwijzing naar het ziekenhuis. Door middel van onderzoek van hersenvocht en bloed kan de verwekker worden aangetoond. Een bacteriële hersenvliesontsteking wordt behandeld met antibiotica per infuus. Ook wordt er naast het antibioticum soms dexamethason, een ontstekingsremmer, gegeven om blijvende verschijnselen, doofheid of hersenschade, te voorkomen of te verminderen. Vaak zal er ook pijnstilling nodig zijn.

Gevolgen

Ondanks een goede behandeling kunnen mensen last blijven houden van restverschijnselen, zoals problemen met het geheugen, concentratieproblemen of gedragsproblemen. Per persoon kunnen de gevolgen anders zijn, en in ernst variëren.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen