Het combineren van borstvoeding en flesvoeding

Het is mogelijk om borstvoeding te combineren met flesvoeding. Het is aan te raden hiermee te wachten tot uw kindje ten minste twee maanden oud is. De borstvoeding is dan goed op gang en de baby maakt dan gemakkelijk onderscheid tussen zuigen aan de tepel of zuigen aan een speen.

Combineren

Wanneer de borstvoeding onvoldoende is of wanneer de moeder weer aan het werk gaat, kan het handig zijn om borstvoeding te combineren met flesvoeding. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de ochtend- en avondvoeding te laten bestaan en de voedingen overdag te vervangen door de fles. Deze kunnen dan eenvoudige door anderen worden gegeven bijvoorbeeld op de crèche. U zou er ook voor kunnen kiezen overdag te kolven. De flesvoeding kan dan (voor een gedeelte) blijven bestaan uit moedermelk.

Als aanvulling op de borstvoeding kunt u het beste kiezen voor hypo-allergene flesvoeding.

Leef.nl heeft de beste producten om borst- met flesvoeding te combineren.

Alle producten voor 'Medela calma'

Bekijk alle producten >

Er zijn speciale spenen die het zuigen aan de borst imiteren.

Tips wanneer de baby de fles weigert

  • Zorg voor de goede temperatuur van de melk; lichaamstemperatuur.
  • Laat iemand anders de fles geven, bijvoorbeeld uw partner of oma. De baby heeft dan minder associatie met de borst.
  • Er zijn speciale spenen die het zuigen aan de borst imiteren zodat de baby ook voldoening haalt uit het drinken uit een flesje.
  • Doe wat druppels afgekolfde moedermelk op de speen van een fles.

Combineren borst- met flesvoeding; let op de ontlasting

Bij het gaan combineren van borst- met flesvoeding is het belangrijk om de ontlasting van uw baby goed in de gaten te houden. Van nature werkt borstvoeding laxerend, terwijl flesvoeding de stoelgang juist vertraagt. Wanneer de ontlasting harder is dan u gewend bent en de baby meer moet persen dan normaal, is het raadzaam om bij elke flesvoeding 10cc extra water toe te voegen. Op die manier wordt de ontlasting zachter en lost het probleem zich vaak vanzelf op.

Tepel-speenverwarring

Hoewel er verschillende opvattingen bestaan over de zogenoemde tepel-speenverwarring, blijkt het in de praktijk geregeld voor te komen dat pasgeboren baby’s die zowel met de borst als fles gevoed worden, een sterke voorkeur ontwikkelen voor een van de twee. Het zuigen aan een speen is een andere vaardigheid dan zuigen aan de tepel. De tong speelt hierbij een heel andere rol.

Bij tepel-speenverwarring weigert de baby bijvoorbeeld de borst. Wanneer u juist zo uitkeek naar het geven van borstvoeding, kan dit een enorme teleurstelling zijn. Om dit te voorkomen, is het beter om ten minste de eerste acht weken alleen de borst aan te bieden en pas vanaf dat moment borstvoeding met flesvoeding te combineren.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1310)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen