Het nut van hoesten bij COPD

Slijm ophoesten is een vervelend en pijnlijk kenmerk van COPD en chronische bronchitis. Wat veroorzaakt hoest en wat kunt u er tegen doen?

Het nut van hoesten

Uw luchtwegen beschikken over verschillende reinigingsmethoden. In uw neus en keelholte houden kleine haartjes de grove vuildeeltjes vast. Het slijmvlies dat uw luchtwegen bedekt bevat zogenaamde trilharen. Deze vervoeren voortdurend kleinere stofdeeltjes samen met het slijm vanuit de longen naar het strottenhoofd. Daar wordt het slijm ongemerkt doorgeslikt.

Hoesten is een natuurlijke reflex van uw lichaam om een overmaat aan slijm uit de longen te verwijderen. Het duidt meestal op een abnormale situatie, zoals een luchtweginfectie of een chronische bronchitis. Ook bij (zware) rokers worden de longen voortdurend geprikkeld, waardoor u een zogenaamde rokershoest krijgt. Een hoestreflex treedt tevens op wanneer er een voorwerp of voedsel in uw luchtwegen komt, bijvoorbeeld wanneer u zich verslikt.

Bij een kriebelhoest of droge hoest wordt geen slijm opgehoest. Deze hoest heeft dus eigenlijk geen functie en ontstaat door irritatie van de luchtwegen. Door deze irritatie krijgt u voortdurend een prikkel om te gaan kuchen. Het voortdurend kuchen houdt de irritatie echter in stand. Hierdoor kan het vaak lang duren voordat u van een kriebelhoest verlost bent.

COPD en hoesten

De meeste mensen met COPD hebben een chronische bronchitis. Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën, de vertakkingen van de luchtpijp. Door de ontsteking wordt voortdurend een grote hoeveelheid slijm in de longen geproduceerd. De meeste patiënten met COPD hoesten hierdoor regelmatig grote hoeveelheden slijm op. Dit ophoesten kan zeer belastend en pijnlijk zijn. Het beste kunt u slijm ophoesten op een speciale manier. Deze manier wordt huffen genoemd. Bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de behandeling van COPD patiënten kunt u leren hoe u moet huffen. Door te huffen zal slijm ophoesten een stuk makkelijker gaan en minder pijnlijk zijn.

Door te huffen zal slijm ophoesten een stuk makkelijker gaan en minder pijnlijk zijn.

Minder hoesten bij COPD; stop met roken

Het is niet mogelijk te genezen van COPD. Hoestklachten zullen daarom altijd blijven bestaan. Wel kunt u een aantal maatregelen nemen om de overmatige slijmproductie te verminderen. De belangrijkste maatregel is stoppen met roken. Tabaksrook veroorzaakt een prikkeling van de luchtwegen, waardoor deze meer slijm gaan maken. Door te stoppen met roken zal het slijm ophoesten aanzienlijk verminderen.

Minder hoesten bij COPD; gebruik uw geneesmiddelen goed

Daarnaast verminderen bepaalde geneesmiddelen die bij COPD worden gebruikt de slijmproductie. De luchtwegverwijders ipratropium, tiotropium, glycopyrronium en aclidinium hebben tevens als effect dat ze de slijmproductie remmen. Door deze geneesmiddelen volgens voorschrift en met de juiste inhalatietechniek te gebruiken, wordt de hoeveelheid slijm die u moet ophoesten verminderd.

Minder hoesten bij COPD; hoestdranken?

Het gebruik van hoestdranken en andere hoestmiddelen wordt niet aanbevolen wanneer u COPD hebt. Uit onderzoek is niet gebleken dat deze middelen een gunstige invloed hebben op het beloop van uw COPD en het aantal plotselinge verergeringen (exacerbaties). Het gebruik van acetylcysteïne bevattende hoestproducten kan wel verlichting van de hoestklachten geven. De werkzame stof verdunt het taaie slijm in de luchtwegen. Daardoor wordt het makkelijker om het slijm op te hoesten.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen