Het voorkomen van prostaatkanker

Kanker aan de prostaat staat op de vijfde plaats van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bij mannen is het echter de meest voorkomende soort. Er is inmiddels veel bekend over het verband tussen leefstijl en het risico op kanker.

Overgewicht en calcium

Het lijkt erop dat overgewicht de kans op prostaatkanker vergroot. Ook zijn er aanwijzingen dat een hoge inname van calcium en calciumrijke voeding het risico verhoogt.

Klaarkomen

Er zijn aanwijzingen dat regelmatig klaarkomen de kans op prostaatkanker zou kunnen verkleinen. In een Amerikaans onderzoek zijn 32.000 mannen gedurende achttien jaar gevolgd. Aan het begin van de studie is aan alle mannen gevraagd in te schatten hoe vaak ze gemiddeld per maand een ejaculatie hadden. Aan het einde van het onderzoek bleek dat de mannen die per maand tenminste eenentwintig keer klaarkomen een twintig procent lagere kans op prostaatkanker hebben dan de mannen die maandelijks tussen de vier en zeven keer ejaculeerden.

Lijnzaadolie, selenium en lycopeen

Van lijnzaad(olie) wordt soms vermoed dat het de groei van prostaatkanker zou bevorderen, maar een grote wetenschappelijke studie vond geen verband tussen de inname van de belangrijkste inhoudsstoffen uit lijnzaad en prostaatkanker. Van selenium en lycopeen (de kleurstof uit tomaten) zijn aanwijzingen dat ze mogelijk risicoverlagend zijn. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is echter nog niet geleverd.

Finasteride en Dutasteride

Er zijn inmiddels diverse onderzoeken gedaan waarbij gekeken is naar het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker tijdens het gebruik van finasteride of dutasteride. Beide middelen worden gebruikt bij plasklachten door een vergrote prostaat. Zowel de ontwikkeling van bestaande prostaatkanker als het ontstaan van nieuwe prostaatkanker werden vertraagd door beide middelen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen