Hoe ontstaat kanker en is het te voorkomen?

Een op de drie kankergevallen ontstaat door een ongezonde leefstijl. Hoe kanker ontstaat en of het te voorkomen is, leest u hier.

Oorzaak

Kanker ontstaat doordat in een cel een fout wordt gemaakt in het kopieermechanisme, waardoor deze cel zichzelf ongeremd blijft vermenigvuldigen. Deze foutjes ontstaan veelvuldig bij alle mensen, maar meestal zijn cellen waarin een fout wordt gemaakt niet levensvatbaar, waardoor de fout vanzelf wordt hersteld.

Van veel soorten kanker is bekend wat de oorzaken of risicofactoren zijn. Er zijn echter vrijwel altijd meerdere oorzaken aan te wijzen en gelukkig krijgt niet iedereen die wordt blootgesteld aan een mogelijke oorzaak van kanker ook daadwerkelijk kanker. Bekende risicofactoren zijn:

Leeftijd

Gedurende uw leven worden er steeds opnieuw foutjes gemaakt in de celdeling in uw lichaam. Naarmate uw ouder wordt, functioneert het herstelmechanisme van uw lichaam ook steeds minder goed, waardoor foutjes niet meer goed worden hersteld.

Erfelijkheid

Sommige soorten van kanker kunnen in de familie zitten. Overigens kan kanker ook meer in bepaalde families voorkomen omdat alle familieleden worden blootgesteld aan dezelfde risicofactoren.

Ongezond leven

Ongeveer een op de drie kankergevallen ontstaat door ongezonde leefgewoontes of blootstelling aan ongezonde stoffen. Bekende voorbeelden hiervan zijn roken, alcohol, ongezonde voeding, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, zonverbranding, blootstelling aan asbest en radioactieve straling.

Bijdrage van leefstijl aan het ontstaan van kanker (exclusief huidkanker) in 2010 Afbeelding uit TNO rapport 'De bijdrage van leefstijlfactoren aan de incidentie van en de sterfte aan kanker in Nederland' (2014)
Bijdrage van leefstijl aan het ontstaan van kanker (exclusief huidkanker) in 2010 Afbeelding uit TNO rapport 'De bijdrage van leefstijlfactoren aan de incidentie van en de sterfte aan kanker in Nederland' (2014)

Virussen of bacteriƫn

Enkele kankersoorten worden voornamelijk veroorzaakt door infecties met virussen of bacteriën. Baarmoederhalskanker is hiervan een bekend voorbeeld.

Is kanker te voorkomen?

Helaas is kanker voor niemand volledig te voorkomen. Wel kunt u het risico op kanker verminderen door gezond te leven en risicofactoren voor het ontwikkelen van kanker zoveel mogelijk te vermijden. Soms zijn hier echter rigoureuze methoden voor nodig, zoals het preventief amputeren van borsten bij jonge vrouwen waarbij een bepaalde vorm van borstkanker veel in de familie voorkomt. Om het risico op baarmoederhalskanker te verminderen wordt jonge meisjes aangeraden zich te laten vaccineren tegen het virus dat deze kanker kan veroorzaken.

In ons assortiment vindt u tips en adviezen voor klachten die bij de behandeling van kanker kunnen optreden.

Alle producten voor 'Kanker'


Bekijk producten (116)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen