Hoge bloeddruk door zwangerschap

Eén op de tien zwangere vrouwen krijgt last van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit wordt ook wel zwangerschapshypertensie genoemd.

Zwangerschapshypertensie

Men spreekt van zwangerschapshypertensie als een vrouw die voor de zwangerschap een normale bloeddruk had, in de tweede helft van de zwangerschap een bloeddruk boven de 90/140 krijgt. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is. Het lijkt erop dat aanleg en de ontwikkeling van de placenta in de eerste helft van de zwangerschap hierbij een rol spelen. Zwangerschapshypertensie geneest spontaan na de bevalling. Behalve medicijnen is er verder weinig tegen een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap te doen.

Zwangerschapshypertensie geneest spontaan na de bevalling.

Lichte verhoging van de bloeddruk tijdens de zwangerschap geeft vaak geen klachten. De ernstiger vormen gaan vaak gepaard met:

  • Hoofdpijn.
  • Vaag zien, lichtflitsen of sterretjes zien.
  • Pijn of een knellend gevoel boven in de buik.
  • Misselijkheid en overgeven.
  • Vochtophoping
  • Waarschuw bij één of meerdere symptomen de arts of verloskundige.

Neem in elk geval de volgende leefregels in acht:

  • Doe het rustig aan.
  • Eet weinig zout.
  • Rust een paar uur per dag op uw linkerzij. Dit bevordert de doorstroming van de placenta. Zo krijgt de baby zoveel mogelijk voeding en zuurstof.

Niet altijd slecht

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is niet altijd slecht. Sterker nog, in het begin van de zwangerschap is het zelfs goed. Uit onderzoek door wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen bleek dat moeders die tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap een licht verhoogde bloeddruk hebben, gezondere baby’s op de wereld zetten dan moeders bij wie de bloeddruk normaal bleef. Als de hoge bloeddruk na het eerste trimester aanhield of later in de zwangerschap ontstond, veranderde het voordeel in een nadeel.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1712)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen