Hond

 1. Diarree bij de hond

  Diarree bij de hond

  De oorzaken voor acute diarree bij de hond komen voor een groot deel overeen met die bij de kat. In het artikel “diarree bij de kat” kun je lezen over de kenmerken van diarree en waar je rekening mee moet houden bij diarree die snel ontstaat. Chronische diarree bij de hond heeft andere kenmerken dan diezelfde aandoening bij de kat.

  Oorzaken van chronische diarree bij de hond

  Als jouw hond gedurende langere tijd (10 dagen) diarree blijft houden,

  Lees meer »
 2. Blaasgruis en blaasontsteking bij de hond

  Blaasgruis en blaasontsteking bij de hond

  Blaasontsteking wordt bij de hond, in tegenstelling tot de kat, vaak veroorzaakt door bacteriën. Dit maakt dat blaasontsteking bij de hond een iets makkelijker benaderbare ziekte is dan bij de kat, waarbij blaasontsteking ook voor kan komen zonder duidelijke oorzaak.

  Blaasontstekingen bij de hond worden in de meeste gevallen door deze problemen veroorzaakt:

  • Bacteriële infectie: vooral teven zijn hier gevoelig voor, omdat zij een kortere en wijdere urinebuis hebben. De bacterie “stijgt op” door de urinebuis richting de blaas. Het gaat meestal om een E. coli bacterie uit de ontlasting
  Lees meer »
 3. Braken bij de hond

  Braken bij de hond

  Onder acuut braken verstaan we braken dat plotseling begint en niet langer dan enkele dagen aanhoudt. Voor het braken wordt de hond onrustig en probeert gras te eten. Speekselen en loos slikken kunnen ook gezien worden voordat de hond begint te braken.

  Oorzaken

  Voor acuut braken zijn heel veel oorzaken. De aanleiding kan in het maagdarmstelsel liggen, zoals infectie, vergiftiging, onverteerbare voorwerpen, of het eten van bedorven vlees. Maar de hond kan ook acuut braken doordat er elders in het lichaam stoffen vrij komen die het braakcentrum in de hersenen prikkelen. Voorbeelden van oorzaken buiten het maag-darmkanaal waar honden van gaan braken zijn nierproblemen, problemen met de bijnier, alvleesklierontsteking en hepatitis.

  Lees meer »
 4. Luchtwegproblemen bij de hond

  Luchtwegproblemen bij de hond

  Onder luchtwegproblemen vallen alle aandoeningen die met de neus, keel, luchtpijp en longen van de hond te maken hebben. Deze aandoeningen kunnen infectieus zijn, zoals bijvoorbeeld een longontsteking, maar ook erfelijke afwijkingen aan de luchtpijp of neus zorgen voor symptomen als benauwdheid en verminderd uithoudingsvermogen. Er zijn veel symptomen die met luchtwegproblemen te maken kunnen hebben en dan zijn er ook nog verschillende hondenrassen die bepaalde aandoeningen vaker krijgen. Denk hierbij aan honden met een korte platte snuit (brachycephale hondenrassen).

  Welke groepen van luchtwegproblemen zijn er?

  Grofweg onderscheiden we de problemen aan voorste luchtwegen (neus, keel, en luchtpijp) en diepere luchtwegen (achterste longdelen).
  Lees meer »
 5. Ontstoken ogen bij de hond

  Ontstoken ogen bij de hond

  Sommige honden hebben altijd ontstoken ogen, andere honden pas als ze ouder worden. Ontstoken ogen kunnen een lastig probleem zijn om vanaf te komen, maar er is gelukkig veel aan te doen.

  Vieze ogen

  De oorzaken van conjunctivitis zijn heel divers. Meestal is niet precies te achterhalen of er een bacterie, virus of soms zelf schimmel in het oog zit. Ontsteking van de oogleden zien we echter ook bij infectieziekten als hondenziekte (en niesziekte bij de kat). Het dier heeft dan echter nog meer verschijnselen dan alleen vieze ogen. Vreemde voorwerpen in de plooi van de oogleden (zoals splintertjes e.d.) zorgen voor een heel geïrriteerd oog, dat het dier ook dichthoudt.

  Een vies oog kan ook veroorzaakt worden door een verminderde aanmaak van traanvocht. De oogleden zijn dan ontstoken, maar ook het hoornvlies raakt dan beschadigd. Dit gebeurt ook bij wimperharen die naar binnen gericht staan en over het hoornvlies krassen. Dit doet veel pijn, de hond zal het oog dichtgeknepen houden.

  Honden met lange haren rond de ogen kunnen vaak last hebben van constant vieze ogen zonder dat daar echt ontstoken oogleden bij te zien zijn. De haren irriteren de oogleden chronisch
  Lees meer »
 6. Hartproblemen bij de hond

  Hartproblemen bij de hond

  In de dierenartsenpraktijk worden tegenwoordig relatief meer honden met een hartprobleem gediagnosticeerd dan vroeger. Hier zijn meerdere redenen voor, een daarvan is dat onze huisdieren steeds ouder worden, omdat er betere gezondheidszorg voor ze beschikbaar is.

  Werking hart

  Het hart van de hond werkt hetzelfde als dat van de mens. Het bestaat uit de rechter- en linker harthelft, met in elke helft een boezem en een kamer. De linkerkamer pompt het bloed via de aorta het lichaam in, de rechterkamer pompt het bloed naar de longen. Omdat de linker harthelft veel meer weerstand moet overwinnen om het bloed weg te pompen, is dit het meest gespierde gedeelte van het hart. In het hart zitten verschillende kleppen om te voorkomen dat het bloed terugstroomt het hart in. De kleppen tussen boezems en kamers heten de atrioventriculaire kleppen (AV-kleppen). Het hart van kleine honden klopt tussen de 90 en 120 keer per minuut (in rust), bij grote rassen is dat tussen de 60 en 90 keer. Het hart trekt samen onder invloed van kleine elektrische prikkels die ontstaan in verschillende prikkelcentra in het hart. Deze centra staan onder invloed van verschillende ‘drukmeters’ op
  Lees meer »
 7. Ademhaling hond: hoesten en benauwdheid

  Ademhaling hond: hoesten en benauwdheid

  Iedereen weet hoe je moet ademhalen en hoe ademhaling bij een dier eruit ziet. Maar waar kijk je nou eigenlijk precies naar? Uit welke elementen is een ademteug opgebouwd? Waar kan het fout gaan?

  Normale ademhaling

  Bij een normale ademcyclus verplaatst het dier de borst en de buik naar buiten. De ademfrequentie van de hond ligt tussen de 10-30 ademteugen per minuut (in rust). Dit is niet te tellen op het moment dat de hond aan het hijgen is, hij ventileert dan alleen de luchtpijp en neemt niet bij elke ademhaling zuurstof op via de longen. Je kunt de bek dichthouden om de normale ademfrequentie te tellen.

  Het inademen is een actief proces. Dit betekent dat het dier er spieren voor moet gebruiken. Het middenrif trekt naar beneden (en de buik zet uit) waardoor de borstholte groter wordt. Ten gevolge hiervan wordt er lucht aangezogen. Uitademen gaat passief. Dat wil zeggen dat de lucht automatisch naar buiten wordt geduwd wanneer de ademhalingsspieren ontspannen. De buikspieren hebben bij een normale ademhaling geen rol bij het uitademen.

  Lees meer »
 8. Kanker bij de hond

  Kanker bij de hond

  Kanker is een ziekte die veel angst en verdriet oproept. Het is een hele nare diagnose, maar wel één waar dierenartsen tegenwoordig steeds meer aan kunnen doen. In de diergeneeskunde wordt veel onderzoek gedaan naar kanker en er is ook voor honden steeds meer behandeling mogelijk. Omdat het erg belangrijk is kanker in een zo vroeg mogelijk stadium te onderkennen, is het voor eigenaren belangrijk goed op de hoogte te zijn van de tekenen die op kanker wijzen.

  Wat is kanker?

  Kanker is een ziekte waardoor oncontroleerbare celdeling optreedt van cellen van (in het begin) één type. Deze cellen vormen een ophoping, deze bult cellen wordt een tumor genoemd. Goedaardige (benigne) tumoren verspreiden zich niet door het lichaam, zijn goed afgescheiden van de rest van het weefsel en staan de lichaamsfunctie niet direct in de weg. Kwaadaardige (maligne) tumoren verspreiden zich, de cellen gaan een abnormale functie uitoefenen en dringen de organen binnen. Ze zijn veel moeilijker chirurgisch te verwijderen dan goedaardige tumoren.
  Lees meer »
 9. Nierproblemen bij de hond

  Nierproblemen bij de hond

  Nierproblemen komen regelmatig voor bij de hond. Omdat nierproblemen vaak pas opvallen wanneer een groot deel van de nieren al aangetast is, zijn nierziektes moeilijk vroeg op te sporen. Nieren hebben net zoals de lever een grote overcapaciteit en op het moment dat het dier verschijnselen laat zien kan 75 procent van de nierfunctie al verloren zijn. Hoe eerder nierproblemen gesignaleerd worden, hoe beter de kansen voor het dier zijn. De aandoeningen die het meest voorkomen zijn acuut nierfalen en chronisch nierfalen.

  Nierfalen

  De nieren zijn het zuiveringssysteem van het lichaam. Ze zorgen ervoor dat een teveel aan vocht, elektrolyten, stikstofproducten, andere metabolieten en bijvoorbeeld medicatie worden afgevoerd uit de bloedsomloop door het vormen van urine. Nierfalen betekent dat de nieren deze functie niet meer uit kunnen voeren. Hierdoor raakt de elektrolytenbalans in het lichaam verstoord met alle gevolgen van dien. Bovendien stijgt de concentratie ureum in het bloed. Om nierfalen vast te stellen moet zowel bloed- als urineonderzoek worden gedaan. In een later stadium kan ook echografie gebruikt worden om te kijken hoe de nieren eruit zien. In het bloed wordt bepaald
  Lees meer »
 10. Jeuk bij de hond: voedselallergie en atopie

  Jeuk bij de hond: voedselallergie en atopie

  Jeuk en een rode huid. Dat zijn de eerste dingen die opvallen bij een hond met een allergische huidreactie. Niets is zo erg als jeuk, vooral als het voor lange tijd aanhoudt. Jeuk kan komen door problemen van buitenaf zoals parasieten, maar vaak wordt het veroorzaakt door een allergische reactie op normale dingen, zoals bestanddelen in het voer of pollen en stof in de lucht. Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem overdreven op bepaalde stoffen, die allergenen worden genoemd. Dit zijn meestal eiwitten die geen reactie uitlokken bij dieren zonder allergie.

  Allergie kan acuut optreden waarbij zeer snelle zwelling te zien is van de huid, het gezicht of andere lichaamsdelen. Ook kunnen over het hele lichaam bulten ontstaan (urticaria). Zo’n reactie kan optreden als gevolg van contact met medicijnen, planten, bepaalde voeding of insectenbeten. In zeer zeldzame gevallen kan deze reactie benauwdheid of een shock veroorzaken.

  Wanneer vlooienallergie is uitgesloten, is voedselallergie de volgende aandoening waar men aan moet denken.
  Lees meer »