Hooikoorts en zelfzorg

Er zijn zelfzorg geneesmiddelen die u kunt gebruiken om hooikoortsklachten te verminderen. Er zijn middelen verkrijgbaar met verschillende werkzame stoffen.

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeelkorrels, oftewel pollen. Bij een allergie reageert het afweersysteem ‘overdreven’ op lichaamsvreemde stoffen. In het geval van hooikoorts reageert het afweersysteem dus op stuifmeelkorrels. Stuifmeel zit in grassen, granen, bloemen en bomen en hangt vooral tijdens de bloeiperiode in de lucht. Bij het inademen van de pollen raken de slijmvliezen in de neus- en keelholte en die van de ogen geïrriteerd. Hierdoor krijgt u een loopneus, gaat u niezen en kunnen de ogen tranen en jeuken.

 

Bij hooikoorts kunt u met de volgende zelfzorggeneesmiddelen uw klachten onderdrukken:

Loratidine en Cetirizine

De antihistaminica (anti-allergiemiddelen) loratidine en cetirizine zijn in de vrije verkoop verkrijgbaar. Ze zijn zowel werkzaam tegen hooikoorts als tegen huisdieren- of huisstofmijtallergie. Middelen met loratidine en cetirizine zijn ongeveer 24 uur werkzaam. U hoeft deze middelen daarom vaak maar één keer per dag in te nemen.

Azelastine

Azelastine werkt hetzelfde als loratidine en cetrizine (het is een antihistaminicum), maar zit in een neusspray. Het werkt al binnen een kwartier en blijft ongeveer twaalf uur lang werkzaam. Azelastine is minder werkzaam tegen oogklachten.

Cromoglicinezuur

Cromoglicinezuur is verkrijgbaar als neusspray en als oogdruppels. Wanneer u met het gebruik van de neusspray start voor het begin van het hooikoortsseizoen, dan werkt het meteen. Wanneer u pas tijdens het hooikoortsseizoen met de behandeling start, kan het één tot drie weken duren voor de klachten verminderen. Voor een goede werking moet u het geneesmiddel het gehele hooikoortsseizoen blijven gebruiken, dagelijks vier tot zes keer. Cromoglicinezuur mag gebruikt worden tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Xylometazoline

Xylometazoline is verkrijgbaar als neusspray en als neusdruppels en helpt uitsluitend tegen een verstopte neus. Dit geneesmiddel mag niet langer dan vijf dagen achter elkaar gebruikt worden. Omdat  hooikoortsklachten langer duren is het niet geschikt.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen