Huidschimmel bij diabetes

Mensen met diabetes mellitus hebben meer kans op het ontwikkelen van allerlei huidaandoeningen. Naar schatting heeft minstens 30 procent van hen huidproblemen. Mensen met diabetes zijn ook gevoeliger voor schimmelinfecties, waaronder infecties van de huid.

Huidschimmel is een veelvoorkomend probleem bij mensen met diabetes

Wat zijn de oorzaken?

Waarom mensen met diabetes eerder huidklachten krijgen is nog steeds niet helemaal duidelijk. Mogelijk is een minder goede afweer de oorzaak van de grotere kans op huidaandoeningen. Ook micro-angiopathie, een achteruitgang van de kwaliteit en functie van de kleine bloedvaatjes, die bij de meeste mensen met diabetes op termijn kan optreden, kan leiden tot huidproblemen. Stabiele bloedglucosewaarden lijken de kans op huidproblemen te verkleinen. Tot slot kan een verhoogde suikerconcentratie in de huid een verklaring voor de toegenomen huidproblemen kunnen zijn. De huid is daardoor een betere voedingsbodem voor bacteriën en gisten.

Candida infectie

De meest voorkomende huidinfecties bij diabetes zijn infecties met de gist Candida albicans. Het kan gaan om infecties in de mond, in en rond de vagina, de huidplooien en de nagelriemen. Een typische Candida-infectie tussen de vingers of de tenen heet smetweb (erosio interdigitalis blastomycetica). De meest voorkomende plek is tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen. Het dragen van een ring kan eraan bijdragen dat water, zeepresten en andere irriterende stoffen op de huid achterblijven. Hierdoor verweekt de huid en vermindert de barrièrefunctie. Deze verminderde barrièrefunctie kan een toegangsweg vormen voor een infectie met bacteriën, meestal Streptococcus pyogenes. Deze bacterie veroorzaakt wondroos, ook wel belroos of erysipelas genoemd.

Behandeling

Omdat gisten en schimmels vooral groeien op vochtige plaatsen, is het van belang de huid goed droog te maken en te houden. Vermijd uitlokkende factoren zoals water, zeep en irriterende stoffen. Droog uw handen goed af, vooral tussen de vingers, of draag rubberen handschoenen om contact met water te voorkomen. Draag bij voorkeur geen ring(en) tijdens het werk. Gebruik indrogende huidverzorgingsproducten op basis van zinkoxide.

Voor het drooghouden van uw voeten en tenen kunt u talkpoeder gebruiken. Heeft u een gist- of schimmelinfectie? Deze kunt u behandelen met een speciale antischimmelproducten.

In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten.

Alle producten voor 'Diabetes'


Bekijk producten (202)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen