Huidveroudering

 1. Wat is Glycolzuur en wat doet het?

  Glycolzuur schijnt een veelbelovend ingrediënt te zijn voor de huid. Zo gaat het bijvoorbeeld huidveroudering en puistjes tegen. Maar wat is glycolzuur precies, wat doet glycolzuur en wat is een glycolzuur peeling? Je leest het hier!

  Glycolzuur

  Glycolzuur is een wateroplosbaar alfahydroxyzuur (AHA: alphahydroxyacid). Dit zegt je waarschijnlijk niks! Alfahydroxyzuur komt van nature voor in suikerriet en vruchten die veel suiker bevatten, zoals ananas, meloen en papaja. Doordat het wateroplosbaar is, wordt het eenvoudig en snel opgenomen door de huid. Glycolzuur lost de huideigen stof op die dode huidcellen bij elkaar houdt.

  Glycolzuur heeft verschillende positieve invloeden op de huid:

  • Het gaat huidveroudering tegen;
  • Het zorgt voor verminderde pigmentvlekken;
  • Het gaat littekens tegen;
  • Het gaat een droge huid tegen.

  Exfoliant glycolzuur

  Glycolzuur zorgt voor een gezonde en mooie huid. De belangrijkste functie van glycolzuur is dat het ‘exfolieert’; het verwijdert dode huidcellen. Glycolzuur is dus een exfoliant. Bij jonge mensen is het exfoliërend proces van de huid van nature aanwezig, terwijl bij de rijpere huid dit proces minder goed verloopt. Je huid heeft ongeveer na het 30e levensjaar meer moeite om de dode huidcellen te verwijderen, waardoor de huid dof en grauw wordt. Je kunt dan glycolzuur exfoliant gebruiken om je huid weer die vroegere frisse uitstraling te geven. Bovendien houdt je huid meer vocht vast, waardoor pigmentvlekken minder zichtbaar worden. Wist je trouwens dat glycolzuur ook beschermend werkt tegen schade van de zon? Dit komt waarschijnlijk door de functie van glycolzuur als antioxidant. Ook verlaagd glycolzuur de kans op huidveroudering. Glycolzuur kan bij hogere concentraties een positief effect hebben op collageen en elastine. Het is wel belangrijk om een zonnebrand te gebruiken als je exfoliant glycolzuur gebruikt, want doordat glycolzuur als exfol

  Lees meer »
 2. Hoe doorlaatbaar is je huid?

  Hoe doorlaatbaar is je huid?

  De huid vormt de natuurlijke bescherming tussen de omgeving en de rest van het lichaam. De huid heeft een barrièrefunctie en is maar beperkt doorlaatbaar. Welke stoffen van buiten worden door de huid doorgelaten en hoe kan de doorlaatbaarheid van de huid worden vergroot?

  De huid neemt moeilijk stoffen van buitenaf op. Cosmetica kunnen daarom vaak niet waarmaken wat de fabrikant claimt
  Lees meer »
 3. UV-straling

  UV-straling

  UVA en UVB

  Er zijn twee soorten UV-straling die ons bereiken: UVA en UVB. Vroeger dacht men dat UVA onschadelijk was, maar dat blijkt niet te kloppen. UVA veroudert de huid versneld en leidt in hogere dosis tot zonnebrand en huidkanker. UVB verbrandt de huid en is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand en huidkanker. Het is daarom belangrijk jezelf en jouw kinderen te beschermen tegen de zon.

   

  Zonkracht

  De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling die het aardoppervlak bereikt. Deze kan variëren tussen 0, geen zonkracht, en 10, zeer sterke zonkracht. De hoeveelheid UV neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Het is afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. Warmte heeft geen invloed: op een koele, zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Op de site van het KNMI kunt u de actuele zonkracht en de verwachte zonkracht voor de komende dagen vinden. Hiermee zou je kunnen berekenen hoelang je bij een bepaalde zonkracht in de zon kunt zijn voordat jouw huid gaat verbranden. Dit is afhankelijk van je huidtype.

  Lees meer »
 4. De rol van UV-straling bij het ontstaan van huidkanker

  De rol van UV-straling bij het ontstaan van huidkanker

  Het ontstaan van huidkanker

  Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort. Huidkanker komt zowel bij mannen als vrouwen voor en kan in veel verschillende vormen optreden.

  De belangrijkste oorzaak van huidkanker is een overmatige blootstelling aan UV-straling. Zowel in zonlicht als in zonnebanklicht komt UV-straling voor die zorgt voor bruining van de huid. Als de huid te vaak en te lang aan UV-straling wordt blootgesteld kunnen de huidcellen beschadigen. Op langere termijn kan huidkanker het gevolg zijn.

  Lees meer »