Hulpmiddelen

 1. Parkinson en huishouden

  Parkinson en huishouden

  Als ergotherapeut komen mensen met parkinson regelmatig naar me toe met het probleem dat ze moeite hebben met het uitvoeren van de huishoudelijke taken. Wat ik vaak hoor is dat het veel energie kost terwijl er al zo weinig energie is voor de andere dagelijks handelingen.

  Lees meer »
 2. Slechtziendheid en hulpmiddelen

  Slechtziendheid en hulpmiddelen

  Wanneer je ondanks een bril of lenzen niet meer goed ziet, heb je een lage gezichtsscherpte. Wanneer je gezichtsscherpte lager dan 30 procent is, wordt er officieel gesproken over slechtziendheid. Hierbij zijn ook het gezichtsveld en de verwerkingsmogelijkheden van het brein van belang.

  Oorzaken van slechtziendheid

  Er zijn verschillende oogafwijkingen die slechtziendheid kunnen veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn:

  * Macula degeneratie; hierbij is de centrale gele vlek op het netvlies aangedaan.

  * Glaucoom; hierbij is de oogzenuw beschadigd.

  * Staar; de ooglens is vertroebeld.

  * Corneadystrofie; er is sprake van een troebel hoornvlies.

  Sommige oogafwijkingen kunnen met een operatie worden behandeld, bij andere worden er medicijnen ingezet. Het is daarom heel belangrijk dat je contact opneemt met een oogarts wanneer je slechter gaat zien.

  Hulpmiddelen wanneer je niet meer goed ziet

  Een gespecialiseerd optometrist kan advies geven over hulpmiddelen bij slechtziendheid. Bekende gezichtshulpmiddelen zijn loepen, leesglazen, loepbrillen, telescoopbrillen

  Lees meer »
 3. Zelfstandig je maaltijden eten

  Zelfstandig je maaltijden eten

  Als je ondanks je handicap, ziekte of leeftijd zo lang mogelijk in een vertrouwde omgeving wilt blijven wonen, zijn er hulpmiddelen die daarbij kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het eten van de maaltijden.

  Eten en drinken

  De maaltijden zijn voor veel mensen die van lekker eten houden de hoogtepunten van de dag. Of je nog zelf je maaltijden maakt of dat deze worden gebracht, alles smaakt het lekkerst wanneer je in je eigen tempo

  Lees meer »
 4. Zelfstandig je maaltijden bereiden

  Zelfstandig je maaltijden bereiden

  Als je ondanks een handicap, ziekte of leeftijd zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving wilt blijven wonen, zijn er hulpmiddelen die daarbij kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het werk in de keuken.

  Het bereiden van maaltijden

  Het werk in de keuken vereist de beheersing van een flink aantal technieken, zoals schillen, snijden, klutsen en roeren. Elektrische keukenmachines kunnen je een hoop werkzaamheden die kracht kosten uit

  Lees meer »
 5. Zelfstandig aan- en uitkleden

  Zelfstandig aan- en uitkleden

  Als je ondanks een handicap, ziekte of leeftijd zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving wilt blijven wonen, zijn er hulpmiddelen die daarbij kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld wanneer je jezelf wilt aankleden.

  Kleding verwisselen

  De meeste mensen verwisselen zeker tweemaal per dag, bij het opstaan en bij het naar bed gaan, van kleding. Tussendoor trek je een jas aan wanneer je naar buiten gaat en doe je deze weer uit wanneer je weer thuis komt. Erg lastig wanneer je voor al deze activiteiten hulp van een ander nodig zou hebben. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die ondersteunen bij het aan- of uittrekken van bepaalde kledingstukken, waardoor je dit langer zelfstandig kunt doen.

  Lees meer »
 6. Zonder hulp van een ander naar het toilet

  Zonder hulp van een ander naar het toilet

  Als je ondanks een handicap, ziekte of leeftijd zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving wilt blijven wonen, zijn er hulpmiddelen die daarbij kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld wanneer je zonder hulp van anderen naar het toilet wilt kunnen gaan.

  Toilet

  De meeste mensen praten er niet over, maar toch is het toiletbezoek een van de gewoonste zaken die we dagelijks doen. Gemiddeld bezoekt ieder mens ongeveer vijf keer per dag het toilet.

  Lees meer »
 7. Persoonlijke verzorging bij verminderde handfunctie

  Persoonlijke verzorging bij verminderde handfunctie

  Als je ondanks een handicap, ziekte of leeftijd zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving wilt blijven wonen, zijn er hulpmiddelen die daarbij kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld voor je persoonlijke verzorging.

  De dagelijkse verzorging

  Je tanden poetsen, wassen of in bad gaan, je haren borstelen of kammen, nagels knippen, crème aanbrengen op je huid. Iedereen besteed dagelijks enige tijd aan de verzorging van het eigen lichaam.

  Lees meer »
 8. Zo lang mogelijk thuis wonen

  Zo lang mogelijk thuis wonen

  Badkamer en toilet

  Met een paar eenvoudige hulpmiddelen kun je jouw badkamer of toilet zo aanpassen, dat je hem kunt blijven gebruiken. Bijvoorbeeld door steunen aan de muur te bevestigen waaraan je jezelf kunt vasthouden, een steun voor op de badrand, een douchestoel of douchekruk of een badzitje of badlift. Denk ook aan een antislip mat die uitglijden voorkomt. Als je moeite hebt met opstaan na een toiletbezoek, zijn er verschillende hulpmiddelen. Zoals een toiletbril met armsteunen, een sta-op-hulp of een frame dat over de toiletpot kan worden geplaatst. Er zijn ook mobiele toiletstoelen, zodat je niet naar de wc hoeft te lopen. Als je niet zover kunt reiken, is er een hulpmiddel waarmee je jouw billen kunt afvegen. Toiletpapier of vochtige doekjes zijn er eenvoudig aan te bevestigen. Voor bedlegerige mensen, zijn er voor zowel mannen als vrouwen bedpannen of urinaals.

  Lees meer »
 9. Hulpmiddelen reuma in huis

  Hulpmiddelen reuma in huis

  Hulpmiddelen voor in het huishouden

  Met de ‘Easy Squeezey’ kun je met een verminderde handfunctie of pijnlijke handen toch keukendoekjes uitwringen. Het is een praktisch en compact hulpmiddel dat eenvoudig in je gootsteen te plaatsen en te verwijderen is.

  Er zijn speciale voorraaddozen waarbij de deksel heel gemakkelijk kan worden verwijderd of juist teruggeplaatst. Bijvoorbeeld door een knop waarop kan worden gedrukt waardoor de deksel zich opent of sluit. Er zijn ook dozen met een klik- of klemsysteem.
  Een fixeerplank kan met zuignappen worden vastgezet, zodat hij niet kan wegglijden. Op de plank zitten roestvrij stalen pinnen en een klem waardoor het voedsel dat je wilt snijden op zijn plaats blijft.

  Lees meer »
 10. Hulpmiddelen bij autorijden

  Hulpmiddelen bij autorijden

  Onze beste producten voor in en rond de auto!

  Beugels voor buiten

  Deze kunnen aan het huis worden bevestigd, zodat je jezelf veilig rond het huis kunt bewegen. Bijvoorbeeld van de voordeur naar de auto. Ze hebben een stevige grip, waardoor je er goed aan kunt vasthouden.

  Transferplank

  Een transferplank kan worden gebruikt
  Lees meer »
Pagina