Hulpmiddelen persoonlijke verzorging

 1. Parkinson en persoonlijke verzorging

  Parkinson en persoonlijke verzorging

  Problemen met bewegen, of juist over beweeglijkheid, kan de dagelijkse persoonlijke verzorging lastig maken. Mensen met parkinson voelen zich vaak na het wassen en aankleden vermoeid en komen nog maar moeilijk tot andere activiteiten, zeker als de ziekte verder gevorderd is.

  Veiligheid

  Het is belangrijk wassen en aankleden zo te organiseren dat het veilig is en het risico op vallen minimaal. De ochtendverzorging mag niet zo veel energie kosten dat je aan niets anders meer toekomt.

  In een veilige badkamer kunnen mensen niet uitglijden; de vloer is niet te glad en mensen dragen stroef schoeisel. Een antislipmat is bij mensen met parkinson geen goed idee; door hun schuifelende looppatroon in zo’n matje juist een obstakel.

  Als de dagelijkse verzorging veel energie kost of mensen niet stabiel staan, is zitten op een stoel tijdens de verzorging een goed en veilig alternatief. Dat kan onder de douche of aan

  Lees meer »
 2. Comfortabeler leven met een hernia

  Comfortabeler leven met een hernia

  Medici spreken van een hernia bij een uitstulping in een orgaan of ander lichaamsweefsel. In het dagelijks taalgebruik wordt onder hernia vooral een uitstulping in de tussenwervelschijf in de ruggenwervel bedoeld. Hierbij worden zenuwen afgekneld, waardoor uitval in de benen of de armen optreedt. Met een hernia kun je langdurig beperkt zijn in het maken van bewegingen. Handige hulpmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je toch goed kunt functioneren.

  Een hernia komt meestal voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Het herstel duurt over het algemeen 6 tot 12 weken
  Lees meer »
 3. Zelfstandig je maaltijden eten

  Zelfstandig je maaltijden eten

  Als je ondanks je handicap, ziekte of leeftijd zo lang mogelijk in een vertrouwde omgeving wilt blijven wonen, zijn er hulpmiddelen die daarbij kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld bij het eten van de maaltijden.

  Eten en drinken

  De maaltijden zijn voor veel mensen die van lekker eten houden de hoogtepunten van de dag. Of je nog zelf je maaltijden maakt of dat deze worden gebracht, alles smaakt het lekkerst wanneer je in je eigen tempo

  Lees meer »
 4. Zonder hulp van een ander naar het toilet

  Zonder hulp van een ander naar het toilet

  Als je ondanks een handicap, ziekte of leeftijd zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving wilt blijven wonen, zijn er hulpmiddelen die daarbij kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld wanneer je zonder hulp van anderen naar het toilet wilt kunnen gaan.

  Toilet

  De meeste mensen praten er niet over, maar toch is het toiletbezoek een van de gewoonste zaken die we dagelijks doen. Gemiddeld bezoekt ieder mens ongeveer vijf keer per dag het toilet.

  Lees meer »
 5. Persoonlijke verzorging bij verminderde handfunctie

  Persoonlijke verzorging bij verminderde handfunctie

  Als je ondanks een handicap, ziekte of leeftijd zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving wilt blijven wonen, zijn er hulpmiddelen die daarbij kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld voor je persoonlijke verzorging.

  De dagelijkse verzorging

  Je tanden poetsen, wassen of in bad gaan, je haren borstelen of kammen, nagels knippen, crème aanbrengen op je huid. Iedereen besteed dagelijks enige tijd aan de verzorging van het eigen lichaam.

  Lees meer »
 6. Hulpmiddelen reuma persoonlijke verzorging

  Hulpmiddelen reuma persoonlijke verzorging

  Wassen

  Een kam of borstel met verlengd handvat en een elektrische tandenborstel zijn voorbeelden van hulpmiddelen bij het wassen en de persoonlijke verzorging. Maar er zijn er nog veel meer. Zoals een nagelknipper op een tafelklem. Deze is geschikt voor mensen met een verminderde handfunctie of onvoldoende controle over de spieren. Door met de hand op de vergrote kunststof hendel te drukken, wordt nagelknippen heel gemakkelijk. Er zijn ook teennagelscharen met een extra lange steel, zodat je niet zo diep hoeft te bukken.

  Lees meer »
 7. Eten en drinken als je bedlegerig bent

  Eten en drinken als je bedlegerig bent

  Een ziekte of handicap kan je aan bed gekluisterd houden. Ook herstel na een operatie vraagt soms bedrust. Om te voorkomen dat eten en drinken in bed een geknoei wordt, zijn er allerlei hulpmiddelen. Probeer tijdens en kort na het eten en drinken zoveel mogelijk rechtop te zitten. Dit voorkomt dat er voedsel of vocht in de longen terecht komt.

  Ruggensteun

  Als je geen bed hebt waarvan het hoofdeinde omhoog kan, kan er een ruggensteun op het matras worden geplaatst. Ook zijn er kussens die onder het hoofdkussen of tegen de muur kunnen worden gelegd, zodat je comfortabel rechtop kunt zitten.

  Lees meer »
 8. Hulpmiddelen om veilig in en uit bad te komen

  Hulpmiddelen om veilig in en uit bad te komen

  De meeste mensen vinden het heerlijk om lekker te ontspannen in een warm bad. Ook wordt er in veel huishoudens in bad gedoucht. Wanneer je een lichamelijke beperking hebt, kan het lastiger zijn om in en uit bad te komen. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar waardoor je veilig gebruik kunt blijven maken van je bad. Handige hulpmiddelen om veilig te kunnen baden zijn:

  De handgreep

  Wanneer je wel over de badrand kunt stappen maar een steunpunt mist, is het plaatsen van een badrandbeugel een oplossing. Een badrandbeugel wordt met een klemsysteem vastgezet op de badrand en biedt ook ondersteuning bij het uitstappen. Een andere mogelijkheid is het bevestigen van één of meerdere wandbeugels aan de muur. De afstand ten opzichte van de badrand is dan wel groter; bij het in en uit bad stappen kan dit minder handig zijn.

  Lees meer »