Implanon

 1. Gebruik van anticonceptie op reis

  Gebruik van anticonceptie op reis

  Een vakantie of reis is meestal een leuk vooruitzicht. Tijdens de voorbereiding kunnen er wel vragen ontstaan. Bijvoorbeeld over het gebruik van anticonceptie op reis. Het is van belang hier vooraf bij stil te staan.

  Heeft tijdverschil invloed op de betrouwbaarheid?

  Wanneer je de anticonceptiepil gebruikt, ben je waarschijnlijk gewend deze op een vast moment op de dag te slikken. Wanneer de reisbestemming in een andere tijdzone ligt, is het vaak niet handig om het innametijdstip van thuis aan te houden. Veel handiger is het om het innamemoment aan te houden dat je gewend bent, bijvoorbeeld ’s morgens na het tandenpoetsen of ’s avonds voor het slapen gaan. Afhankelijk of je richting het oosten of richting het westen reist, kan de innametijd tussen twee pillen daardoor korter respectievelijk langer worden. Dit maakt voor de anticonceptiepil niet uit voor de betrouwbaarheid. De toegestane marge tussen twee innametijdstippen is daarvoor voldoende groot.

  Gebruik je de minipil (Cerazette), dan steekt het innametijdstip nauwer. Je moet de volgende pil maximaal 36 uur na de voorafgaande nemen. De pil mag dus maximaal

  Lees meer »
 2. Welke anticonceptie bij een compleet gezin?

  Welke anticonceptie bij een compleet gezin?

  De anticonceptiepil heeft een belangrijke rol gespeeld bij de emancipatie van vrouwen. Door de pil kwam een veilige methode beschikbaar die seksualiteit en zwangerschap van elkaar loskoppelde. Met behulp van de pil kan betrouwbaar worden gepland wanneer je niet zwanger wilt worden. Maar wanneer je zeker weet dat je helemaal niet (meer) zwanger wilt worden, is de pil dan de beste methode?

  Vanwege een verhoogde kans op hart- en vaatziekten wordt gebruik van de anticonceptiepil vanaf 35 jaar niet meer geadviseerd wanneer ook nog wordt gerookt. Ook wanneer je niet rookt kunnen er redenen zijn waarom je de pil liever niet meer wilt gebruiken, zoals geen maandelijkse onttrekkingsbloeding meer willen, er niet meer elke dag aan hoeven denken en geen hormoonschommelingen over de dag meer hebben.

  Lees meer »
 3. Alles wat je moet weten wanneer je wilt starten met anticonceptie

  Alles wat je moet weten wanneer je wilt starten met anticonceptie

  Meestal beginnen vrouwen met anticonceptie wanneer zij een seksuele relatie krijgen. In Nederland ligt de leeftijd dat meiden voor het eerst seks hebben op ongeveer zestien jaar. Hormonale anticonceptie, zoals de pil, wordt soms ook om andere redenen gebruikt. Bijvoorbeeld om buikkrampen of heftige bloedingen tijdens de menstruatie te verminderen, vanwege acne of om meer controle op de menstruatiecyclus te krijgen.

  Op welke leeftijd mag er worden gestart met de pil?

  Na de eerste menstruatie mag er worden gestart met de pil. Bij heel jonge meisjes kan er beter nog even worden
  Lees meer »
 4. De anticonceptiepil bevalt niet. Wat nu?

  De anticonceptiepil bevalt niet. Wat nu?

  Heb je er moeite mee de anticonceptiepil dagelijks op een vast tijdstip te slikken? Heb je last van bijwerkingen? Er zijn veel verschillende redenen te bedenken waarom het mogelijk is dat je huidige anticonceptiepil niet bevalt en je graag wat anders wilt. Welke opties zijn er en hoe gaat het overstappen?

  Betrouwbaarheid, bijwerkingen en gebruiksgemak zijn meestal bepalend voor de keuze van de anticonceptiemethode
  Lees meer »