Incontinentiematerialen

 1. Incontinentiemateriaal omdoen bij een ander

  Incontinentiemateriaal omdoen bij een ander

  Veel mensen die urine-opvangmateriaal moeten gebruiken omdat ze incontinent zijn, kunnen dit niet zelf omdoen. Voor het verwisselen van hun verbandmateriaal zijn ze afhankelijk van de hulp van anderen. Voor personen die een ander moeten helpen, is het aanleggen van incontinentiemateriaal vaak lastig. Er zijn speciale verbanden die specifiek geschikt zijn voor personen die moeten worden geholpen door een verplegende of verzorgende.

  Personen die hulp nodig hebben bij het aanleggen van incontinentiemateriaal verliezen vaak meer urine dan enkele druppels of scheutjes. Voor hen is een verband met een grote absorptiecapaciteit meestal het meest geschikt. Omdat er hulp nodig bij voor het aanbrengen, kan het beste worden gekozen voor een eendelig verband met elastische heupband of een eendelig verband met klittenband.
  Lees meer »
 2. Producten bij ongewenst urineverlies. De vijf belangrijkste vragen.

  Producten bij ongewenst urineverlies. De vijf belangrijkste vragen.

  Wanneer je last hebt van ongewenst urineverlies gebruik je waarschijnlijk urine-absorberend materiaal. Er zijn vele soorten en maten opvangmateriaal. Het is belangrijk dat je een product kiest dat je goed bevalt. Onderstaand lees je over de meest voorkomende problemen en oplossingen.

  Vraag 1: Moet ik om opvangverbanden te krijgen

  Lees meer »
 3. Incontinentiemateriaal

  Incontinentiemateriaal

  Incontinentiemateriaal is niet hetzelfde als maandverband. Incontinentiemateriaal is speciaal gemaakt om urine op te vangen. Het bestaat meestal uit een vocht doorlatende bovenlaag, een vocht absorberende tussenlaag en een niet-doorlatende onderkant. Soms is er in de tussenlaag een materiaal verwerkt dat de geur van urine absorbeert.

  Soorten incontinentiemateriaal

  Er zijn verschillende soorten incontinentiemateriaal:

  • Materiaal dat met een plakstrip in het eigen ondergoed wordt bevestigd, net als een inlegkruisje of maandverband (inleggers of inlegverbanden).
  • Materiaal dat als een broekje kan worden aangetrokken (pants of absorberende broekjes).
  • Materiaal dat als een luier wordt gedragen (slips of verband met heupbandfixatie).

   Het is heel persoonlijk welk incontinentiemateriaal iemand het prettigst vind. De soorten incontinentiematerialen zijn elk weer in verschillende diktes verkrijgbaar. De keuze daarin is afhankelijk van de hoeveelheid urineverlies. Ook bestaat er voor mannen speciaal materiaal afgestemd op de mannelijke lichaamsbouw.
  Lees meer »