Influenza

 1. Griepprik biedt dit jaar weinig bescherming

  Griepprik biedt dit jaar weinig bescherming

  9 februari 2015 - Dit jaar lijkt de griepprik echter beduidend minder goed te werken dan andere jaren. Ongevaccineerd is de kans om griep te krijgen iedere winter ongeveer 10 procent. Met een griepprik wordt deze kans verminderd naar 2 tot 3 procent. Daarnaast is de kans op complicaties van de griep waarschijnlijk kleiner.

  Mutatie

  Elk jaar in februari adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de samenstelling van het griepvaccin. Hierin zitten dit jaar drie onschadelijk gemaakte griepvirussen. Twee daarvan komen inderdaad overeen met de virussen die op dit moment rondwaren. Het derde virus, de A(H3N2)-variant, heeft in een deel van de gevallen sinds vorig jaar een mutatie ondergaan. Dit virus is verantwoordelijk voor ruim 8 op de 10 griepgevallen. Hierdoor biedt de griepprik dit jaar minder bescherming dan andere jaren en krijgen veel meer mensen griep.
  Lees meer »
 2. De zeven grootste misverstanden over de griepprik

  De zeven grootste misverstanden over de griepprik

  Griep kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor bepaalde risicogroepen. Voor deze risicogroepen wordt daarom aanbevolen jaarlijks een influenzavaccinatie, oftewel de griepprik, te halen. Over deze griepprik circuleren veel misverstanden. De zeven grootste vind je hier.

  Van de griepprik krijg ik juist griep

  Niet

  Lees meer »
 3. Wat is verkoudheid?

  Wat is verkoudheid?

  Verkoudheid en griep worden vaak door elkaar gehaald. Wat is verkoudheid? En wat is het verschil met griep?

  Verkoudheid

  Bij een verkoudheid zijn de luchtwegen besmet met een virus. Vaak gaat dat gepaard met

  Lees meer »
 4. Overwinteren en een ander griepmoment

  Overwinteren en een ander griepmoment

  Griep komt het hele jaar voor, maar steekt vooral de kop op in de wintermaanden. In het buitenland kan een ander griepvirus heersen dan in Nederland.

  Overwinteren

  Mensen die in de winter lekker de warmte opzoeken en zo denken alle narigheid van

  Lees meer »
 5. Griep bij oudere mensen

  Griep bij oudere mensen

  Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter overlijden er in Nederland 250 tot 2000 mensen aan de griep of aan de gevolgen ervan. Negentig procent van de sterfgevallen betreft mensen van 65 jaar en ouder.

  Griep en andere ziektes

  Griep kan voor ouderen gevaarlijk

  Lees meer »
 6. Alles over griep

  Alles over griep

  Griep, of influenza, wordt veroorzaakt door het griepvirus. Griep verspreidt zich snel en is zeer besmettelijk. Wanneer veel mensen tegelijkertijd griep hebben, spreken we van een griepepidemie. Griep gaat meestal vanzelf weer over, maar sommige mensen kunnen ernstig ziek worden. Alles over griep lees je hier.

  Wat is griep?

  Lees meer »