Inhalatiemedicijnen bij astma

Inhalatiemedicijnen zijn de hoeksteen van de behandeling van astma. Hier leest u over inhalatiemedicijnen, hun bijwerkingen en tips om bijwerkingen te voorkomen.

Inhalatiemedicijnen bij astma

Astmaklachten kunnen meestal goed worden behandeld met inhalatiemedicijnen. Het voordeel van inhalatiemedicijnen is dat ze direct terechtkomen op de plaats waar ze moeten werken en over het algemeen weinig bijwerkingen elders in het lichaam veroorzaken. Inhalatiemedicijnen zijn er in verschillende soorten.

Kortwerkende luchtwegverwijders

Luchtwegverwijders zijn middelen die de vernauwing van de luchtwegen opheffen, zodat u weer makkelijker kunt ademen. Kortwerkende luchtwegverwijders werken binnen enkele minuten en de werking houdt een paar uur aan. Ze zijn bedoeld om een acute aanval van benauwdheid te stoppen. Voorbeelden zijn salbutamol, terbutaline, ipratropium en de combinatie van ipratropium met fenoterol.

Langwerkende luchtwegverwijders

Deze middelen zijn niet bedoeld om een acute aanval te behandelen, maar werken ongeveer 12 uur lang. Ze worden gebruikt door mensen die regelmatig last hebben van astma-aanvallen, om een aanval van benauwdheid te voorkomen. Voorbeelden zijn formoterol en salmeterol.

Ontstekingsremmers

Om de luchtwegen te beschermen tegen astma-aanvallen kunnen ontstekingsremmers worden geïnhaleerd. Deze middelen zijn bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Door het regelmatig inhaleren van corticosteroïden zal de conditie van de longen verbeteren en zal het aantal aanvallen van benauwdheid afnemen. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide, fluticason en ciclesonide. Ontstekingsremmers worden ook wel in één apparaatje gecombineerd met langwerkende luchtwegverwijders.

Door het regelmatig inhaleren van corticosteroïden zal de conditie van de longen verbeteren en zal het aantal aanvallen van benauwdheid afnemen.

Bijwerkingen van inhalatiemedicijnen

Inhalatiemedicijnen zijn over het algemeen zeer effectief en geven weinig bijwerkingen wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt. Wanneer er bijwerkingen optreden zijn deze over het algemeen mild.

De meest voorkomende bijwerkingen van luchtwegverwijders zijn trillingen, een versnelde hartslag en een gejaagd gevoel. Deze bijwerkingen zijn meestal het gevolg van het te vaak gebruiken van deze medicatie en/of een verkeerde inhalatietechniek.

Bijwerkingen van de ontstekingsremmers zijn vooral een geïrriteerde keel, heesheid en schimmelinfecties in de keel. Deze bijwerkingen zijn meestal goed te voorkomen door het aanleren van een goede inhalatietechniek. Daarnaast is het bij deze middelen belangrijk om ná het inhaleren goed de mond en keel te spoelen.

Bij ontstekingsremmers is het belangrijk om ná het inhaleren goed de mond en keel te spoelen.

Behandeling schimmelinfectie in de keel

Een mond- of keelinfectie door het gebruik van inhalatiecorticosteroïden wordt meestal veroorzaakt door de gist Candida albicans en wordt ook wel orale candidiasis genoemd. Candida albicans komt bij de meeste mensen van nature in de mond voor en is een onschuldig organisme. Het geeft pas infectieklachten onder bepaalde omstandigheden, zoals het dragen van een kunstgebit, gebruik van antibiotica, corticosteroïdgebruik (per inhalatie of systemisch) en verminderde speekselafscheiding. Ook bij pasgeboren komt de infectie regelmatig voor onder de naam spruw

De infectie gaat meestal vanzelf over. U kunt hier zelf aan bijdragen door uw ontstekingsremmers op de juiste wijze te gebruiken en uw mond en keel goed te spoelen na gebruik. Daarnaast dient u uw mond en keel goed vochtig te houden, bijvoorbeeld door het gebruik van zuigtabletten. Wanneer u klachten heeft van de infectie die niet overgaan door de genoemde maatregelen, kan de huisarts u medicijnen tegen de infectie voorschrijven.

Inhalatietechniek

Voor een goede werking van inhalatiemedicijnen en het voorkomen van bijwerkingen is een goede inhalatietechniek van groot belang. Dit leert u niet alleen uit de bijsluiter of van het bekijken van een filmpje. Voor het aanleren van de goede techniek krijgt u bij voorkeur instructie van een geschoolde zorgverlener die uw inhalatieapparaatje goed kent, kan voordoen hoe u het beste inhaleert en die kan beoordelen of u zelf op de juiste wijze inhaleert. Zeker wanneer u een nieuw apparaatje krijgt, is deze instructie van belang. Maar ook wanneer u bijwerkingen ervaart, of onvoldoende effect heeft van het medicijn doet u er goed aan om bij uw apotheek om een herhalingsinstructie te vragen.

VIDEO: Leef.nl Instructie Inhaler - Diskus

Voor een goede werking van inhalatiemedicijnen en het voorkomen van bijwerkingen is een goede inhalatietechniek van groot belang.

Voor een goede werking van inhalatiemedicijnen en het voorkomen van bijwerkingen is een goede inhalatietechniek van groot belang.

Tips om uw medicijnen goed te inhaleren:

  • Gebruik een dosisaerosol (pufje of pompje) bij voorkeur altijd in combinatie met de bijbehorende voorzetkamer, behalve wanneer u een ademgestuurde dosisaerosol gebruikt.
  • Maak de voorzetkamer regelmatig schoon volgens de instructie in de bijsluiter en vraag jaarlijks om een nieuw exemplaar.
  • Ken het onderscheid tussen medicijnen die u dagelijks moet inhaleren en medicijnen die u alleen bij benauwdheid gebruikt.
  • Spoel bij gebruik van ontstekingsremmers na de inhalatie goed uw mond en keel met water.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen