Intiem

 1. Bacteriële vaginose

  Bacteriële vaginose

  Wanneer het natuurlijke evenwicht tussen de van nature aanwezige schimmels en bacteriën in de vagina verstoord raakt, kunnen bepaalde bacteriën gaan overheersen. Er zijn dan veel minder lactobacillen dan normaal, hun plaats is ingenomen door de bacteriën gardnerella vaginalis en mycoplasma hominis.

  Symptomen van bacteriële vaginose

  • stinkende vaginale afscheiding;
  • meer afscheiding;
  • witgrijze afscheiding.

  De meest voorkomende klacht is de geur van de afscheiding. Soms zijn er echter helemaal geen klachten of is er alleen sprake van wat witgrijze afscheiding.

  Lees meer »
 2. Veilig vrijen op reis

  Veilig vrijen op reis

  Veilig vrijen op reis

  Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) komen overal ter wereld voor. In sommige gebieden is de kans op een soa groter dan hier in Nederland. In bijvoorbeeld Azië, de voormalige Sovjet-Unie, Afrika, Zuid-Amerika en het Caribische gebied is het aantal mensen met een soa of hiv-infectie veel groter dan bij ons. De kans een soa op te lopen hangt vooral samen met seksuele contacten en het al dan niet gebruiken van condooms.

  Gebruik een condoom

  Uit onderzoek is gebleken dat mensen die alleen reizen en van tevoren niet van plan waren seksuele contacten te hebben tijdens de reis, deze toch vaak wel hebben. Meestal weten ze dan niet zeker of de partner soa-vrij is. Het verstandigst is dan altijd veilig te vrijen! Veilig vrijen is geslachtsgemeenschap, orale seks of anale seks mét condoom.
  Lees meer »
 3. Seksuele problemen door antidepressiva

  Seksuele problemen door antidepressiva

  12 maart 2014 - Jaarlijks slikken ongeveer 1 miljoen Nederlanders antidepressiva. De groep antidepressiva is globaal onder te verdelen in de oudere tricyclische antidepressiva en de modernere serotonineheropnameremmers. Van deze laatste groep, die ook wel de SSRI’s wordt genoemd, was al bekend dat seksuele bijwerkingen, zoals een verminderd libido en een vertraagde zaadlozing konden optreden. Uit nieuwe bijwerkingsmeldingen zou blijken dat deze bijwerkingen soms blijvend zijn en ook aanhouden na het stoppen van het middel.

  De SSRI’s, waarvan paroxetine (Seroxat), fluoxetine (Prozac) en citalopram (Cipramil) de bekendste zijn, zijn jarenlang veel voorgeschreven omdat gedacht werd dat ze minder bijwerkingen gaven dan de oudere middelen. De laatste jaren is duidelijk geworden dat de kans op bijwerkingen niet kleiner is, maar dat er andere bijwerkingen optreden.

  Het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb heeft geconstateerd dat sommige patiënten die gestopt zijn met het gebruik van antidepressiva aangeven dat zij jaren na het stoppen nog altijd geen libido hebben, of erectie- en orgasmeproblemen ondervinden. Lareb publiceert

  Lees meer »