Jetlag

 1. Heeft de overgang naar de zomertijd invloed op de gezondheid?

  Heeft de overgang naar de zomertijd invloed op de gezondheid?

  Ieder voor- en najaar wordt in ongeveer zeventig landen ter wereld de klok een uur vooruit respectievelijk achteruit gezet. Veel mensen hebben last van dit uur tijdsverschil.

  In Nederland is de zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd, nadat deze na de Tweede Wereldoorlog was afgeschaft. De belangrijkste reden voor invoeren van de zomertijd is dat aangenomen wordt dat het energie bespaart wanneer mensen vooral wakker zijn gedurende de uren dat het buiten licht is.
  Lees meer »
 2. Melatonine bij slaapproblemen

  Melatonine bij slaapproblemen

  Volgens schattingen heeft 10 tot 15 procent van de Nederlanders regelmatig of chronisch last van slapeloosheid. 1,8 miljoen mensen krijgen hiervoor ten minste eenmaal per jaar een slaapmiddel op recept, waarvan een op de drie dit langdurig gebruikt. Deze slaapmiddelen zijn maar kortdurend werkzaam en geven gemakkelijk gewenning, waardoor artsen terecht terughoudend zijn met het voorschrijven ervan. Is melatonine een goed alternatief voor deze slaapmiddelen?

  Lees meer »
 3. Jetlag

  Jetlag

  Je biologische klok is een natuurlijk mechanisme dat er bijvoorbeeld voor zorgt dat je ’s avonds moe wordt. Als je het vliegtuig pakt naar een bestemming die in een andere tijdzone ligt, kan dit jouw biologische klok in de war brengen. Hoe meer tijdsverschil er is met thuis, hoe langer de klachten over het algemeen aanhouden.

  Lees meer »