Kat

 1. Lusteloosheid bij de kat

  Lusteloosheid bij de kat

  Lusteloosheid is net als niet eten een heel aspecifiek symptoom dat bij veel ziekten voorkomt. Toch is het een belangrijk signaal dat als één van de eerste dingen opvalt als je kat niet lekker is.

  Wat is rusteloos

  Lusteloosheid is relatief, omdat niet iedere kat even actief is. Ook valt het niet bij

  Lees meer »
 2. Kattenaids

  Kattenaids

  Het human immunodeficiency virus (HIV) komt ook bij dieren voor, bij katten is dit het feline immunodeficiency virus oftewel FIV. Omdat het zo op het virus lijkt dat bij mensen aids veroorzaakt, wordt het ook wel kattenaids genoemd.

  Hoe komt de kat aan het virus?

  FIV is één

  Lees meer »
 3. Niesziekte bij de kat

  Niesziekte bij de kat

  Niesziekte is een ziekte bij de kat die veroorzaakt wordt door een virus van de Herpesfamilie, het Feline Herpesvirus (FHV), of door het Feline calicivirus. Deze virussen zorgen voor ernstige problemen aan de voorste luchtwegen, waardoor sommige katten zelfs kunnen overlijden.

  Ernstige variant

  Het FHV virus is de meest ernstige variant. De meeste katten genezen wel van het virus, maar dit kan weken duren. Sommige katten houden er een chronische neusverkoudheid aan over.
  Doordat bacteriën makkelijk toeslaan als een dier geïnfecteerd is door een virus
  Lees meer »
 4. Blaasontsteking en blaasgruis bij de kat

  Blaasontsteking en blaasgruis bij de kat

  Blaasontsteking uit zich door vaak plassen. Soms zit er bloed bij de urine, of perst de kat terwijl er geen urine meer wordt geproduceerd. Pijn (miauwen) bij het plassen en naast de bak plassen zijn ook problemen die bij blaasontsteking passen.

  In tegenstelling tot bij de mens is er bij de kat zelden een bacteriële oorzaak voor blaasontsteking! De oorzaak voor een blaasontsteking is vaak onbekend, of wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld blaasstenen. Blaasontsteking komt veel vaker voor bij poezen dan bij katers.

  Lees meer »
 5. Diarree bij de kat

  Diarree bij de kat

  Diarree kan gedefinieerd worden als een verandering in de consistentie, hoeveelheid en frequentie van ontlasting en is een heel duidelijk teken van een probleem in de darmen. Bij honden hoeft pas nader onderzoek gedaan te worden wanneer de hond 3 tot 4 dagen matige diarree vertoont. Omdat gezonde katten hun ontlasting meer uitdrogen dan honden is elke vorm van verandering van consistentie al abnormaal.

  Diarree kan gedefinieerd worden als een verandering in de consistentie, hoeveelheid en frequentie van ontlasting en is een heel duidelijk teken van een probleem in de darmen.
  Lees meer »
 6. Kattenziekte

  Kattenziekte

  Kattenziekte is een zeer ernstige infectieuze aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. De officiële benaming van kattenziekte is Feline panleukopenie. Het is een infectie van het maagdarmkanaal die wordt veroorzaakt door het Feline parvovirus. Het virus lijkt erg op het parvovirus dat een vergelijkbare ziekte veroorzaakt bij de hond. Het parvovirus is een virus dat niet makkelijk gedood kan worden door reinigingmiddelen en nog jaren infectieus kan blijven in de omgeving.

  Witte bloedcellen

  Katten van iedere leeftijd zijn gevoelig voor het virus, maar kittens raken het makkelijkst besmet. De symptomen lopen uiteen, maar in het algemeen hebben dieren hoge koorts, ze braken, hebben (soms bloederige) diarree en een verminderde weerstand voor andere ziekten. Dit komt doordat het aantal witte bloedcellen sterkt daalt bij een infectie met parvovirus. Katten die tijdens de dracht worden geïnfecteerd kunnen doodgeboren kittens krijgen, of kittens met neurologische afwijkingen, zoals trillen en incoördinatie. Kittens die in het nest besmet worden kunnen zo snel sterven dat er geen verschijnselen worden waargenomen.
  Lees meer »
 7. Schurft en schilfermijt bij de kat

  Schurft en schilfermijt bij de kat

  Schurft bij de kat wordt veroorzaakt door schurftmijten die de huid infecteren. Schurftmijten zijn kleine spinachtige beestjes die niet kunnen vliegen. Er zijn veel verschillende soorten schurftmijt, met verschillende ziekmakende eigenschappen en verschillende manieren om de huid te infecteren. De mijten zijn zo klein dat je ze niet kunt zien, mijten zie je dus nooit door de vacht lopen.

  Schurft

  De mijt die schurft bij de kat veroorzaakt heet Notoedres cati. Deze mijt is erg gastheerspecifiek maar kan soms ook problemen geven bij het konijn en kan huidirritaties geven bij de mens. Katten hebben minder vaak last van de schurftmijten dan honden. De mijten graven gangen in de huid van de kat, waardoor ze ernstige jeuk veroorzaken. Op de plekken van infectie treedt er haarverlies op, de huid kan een rimpelig en verhard aspect krijgen en is bedekt met schilfers en korsten. De geïnfecteerde plekken zitten meestal op of rond de kop. Katten besmetten elkaar erg makkelijk met deze mijt. Behandeling kan met een spot-on (pipetje) in de nek gebeuren.
  Lees meer »
 8. Braken bij de kat

  Braken bij de kat

  Als je kat overgeeft kan dit door heel veel verschillende oorzaken komen. Van heel onschuldig zoals te snel eten, tot ernstig zoals nierproblemen of een maagtumor. De oorzaak van braken is meestal niet af te leiden van het braken zelf, maar wordt duidelijk door andere symptomen die de kat heeft. Maar wat is braken nu eigenlijk precies?

  Braken of regurgiteren

  Actief braken kan verward worden met regurgiteren. Deze twee processen lijken erg op elkaar. Braken is een actief, reflexmatig proces, dat optreedt onder invloed van de hersenen. De buikspieren spannen zich herhaaldelijk aan, de kat gaat speekselen, en loos slikken. Regurgiteren gebeurt passief. Dat wil zeggen dat er geen reflex optreedt vanuit de hersenen, maar dat maag- of slokdarminhoud weer terugkomt onder invloed van een lage houding van kop en hals. Er is dan meestal sprake van een mechanische belemmering in de slokdarm of de maaguitgang.
  Lees meer »
 9. Dementie bij katten

  Dementie bij katten

  Ouderdomsdementie bij honden en katten vertoont veel gelijkenissen met de ziekte van Alzheimer bij de mens. De exacte oorzaak is nog niet gevonden, maar schade aan de hersenen door vrije radicalen speelt waarschijnlijk een belangrijke rol in het ontstaan van dementie bij dieren. Vrije radicalen ontstaan overal in het lichaam, als bijproduct van de zuurstofverbranding. De vrije radicalen reageren heel makkelijk met andere stoffen en veroorzaken zo schade aan de cellen. Er zijn grote systemen van enzymen die deze radicalen weer weg vangen. Hulpstoffen die deze enzymen nodig hebben om te werken zijn bijvoorbeeld vitamine E en Selenium. Bij ouderdom en ziekte worden veel vrije radicalen gevormd en de hersenen zijn hier erg gevoelig voor. Er ontstaan kleine ontstekingen waarbij eiwitten neerslaan in de hersenen. Deze eiwitneerslag interfereert op een aantal manieren met de normale hersenactiviteit.
  Naast vrije radicalen speelt een verminderde aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine waarschijnlijk ook een rol.

  Wat zijn de symptomen?

  Je kat kan zich een beetje vreemd gaan gedragen, in het begin valt het misschien minder op en denk je niet aan dementie. Deze symptomen los van elkaar kunnen

  Lees meer »
 10. Epilepsie bij katten

  Epilepsie bij katten

  Een plotseling optredende aanval waarbij je kat (of hond) buiten bewustzijn raakt en verkrampt begint te bewegen. Als je dit meemaakt schrik je je wezenloos en herken je het waarschijnlijk ook niet direct als een epileptiforme aanval.
  Epilepsie komt vaker bij honden voor, maar katten kunnen er ook aan lijden. Bij honden kan epilepsie verdeeld worden in primaire epilepsie (aangeboren) en secundaire epilepsie (verkregen). Bij katten komt primaire epilepsie maar heel weinig voor en komt de epilepsie secundair aan een ander probleem, of is er een probleem in de hersenen.

  Lees meer »