Kattenaids

Het human immunodeficiency virus (HIV) komt ook bij dieren voor, bij katten is dit het feline immunodeficiency virus oftewel FIV. Omdat het zo op het virus lijkt dat bij mensen aids veroorzaakt, wordt het ook wel kattenaids genoemd.

Hoe komt de kat aan het virus?

FIV is één van de meest voorkomende infectieuze aandoeningen bij de kat. Het veroorzaakt een verslechtering van het immuunsysteem, waardoor de kat vatbaarder wordt voor andere infecties.

FIV is een virus dat overgedragen wordt op andere katten door bloedcontact. FIV veroorzaakt geen aids bij mensen en is niet over te dragen door mensen!
Katten krijgen het over het algemeen door bloedcontact door bijt- en krabwonden. Omdat katers veel meer vechten dan poezen zijn er veel meer katers besmet met het virus. Castratie verkleint dan ook de kans op het oplopen van het FIV virus. Kattenaids komt het meest voor bij katten die veel buiten komen en daarbij veel katten tegenkomen die ze niet kennen. Katten die in een groep worden gehouden vechten weinig en besmetten elkaar daarom ook meestal niet.

Verschijnselen

In besmette katten infecteert het virus de witte bloedcellen (T-lymfocyten), die door de aanwezigheid van het virus niet goed meer functioneren. Ook heeft de kat meer kans op het ontwikkelen van kanker (zoals maligne lymfoom), en neurologische aandoeningen. Kort na de besmetting kunnen bij hele jonge en hele oude katten soms zwelling van de lymfeknopen en koorts worden gezien. Na deze eerste tekenen van infectie zijn er voor langere tijd geen symptomen meer te zien. In deze tijd vermindert het aantal t-lymfocyten geleidelijk. Deze fase kan wel 4 tot 8 jaar duren. Als de ziekte weer verschijnselen gaat geven krijgt het dier eerst koorts, ontsteking van de lymfeknopen en tandvleesontsteking. Er kunnen meer kwaaltjes optreden, zoals chronische diarree, oorontstekingen en problemen met de ogen. In de laatste fase krijgt de kat uitgebreide bacteriƫle infecties, waartegen het geen afweer meer heeft.

Hoe weet u of uw kat FIV positief is?

Antistoffen tegen het virus kunnen worden aangetoond in het bloed. Als deze test positief is betekent dat, dat de kat drager van het virus is en dus levenslang besmet. De test zegt niets over de tijd dat de kat besmet is, hij kan nog jaren gezond blijven.

Preventie

Helaas is het FIV virus niet te genezen. Wel kunnen de secundaire bacteriƫle infecties worden bestreden met antibiotica. Castratie is een manier om te voorkomen dat uw kat vecht.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen