Kattenziekte

Kattenziekte is een zeer ernstige infectieuze aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. De officiële benaming van kattenziekte is Feline panleukopenie. Het is een infectie van het maagdarmkanaal die wordt veroorzaakt door het Feline parvovirus. Het virus lijkt erg op het parvovirus dat een vergelijkbare ziekte veroorzaakt bij de hond. Het parvovirus is een virus dat niet makkelijk gedood kan worden door reinigingmiddelen en nog jaren infectieus kan blijven in de omgeving.

Witte bloedcellen

Katten van iedere leeftijd zijn gevoelig voor het virus, maar kittens raken het makkelijkst besmet. De symptomen lopen uiteen, maar in het algemeen hebben dieren hoge koorts, ze braken, hebben (soms bloederige) diarree en een verminderde weerstand voor andere ziekten. Dit komt doordat het aantal witte bloedcellen sterkt daalt bij een infectie met parvovirus. Katten die tijdens de dracht worden geïnfecteerd kunnen doodgeboren kittens krijgen, of kittens met neurologische afwijkingen, zoals trillen en incoördinatie. Kittens die in het nest besmet worden kunnen zo snel sterven dat er geen verschijnselen worden waargenomen.

De symptomen lopen uiteen, maar in het algemeen hebben dieren hoge koorts, ze braken, hebben (soms bloederige) diarree en een verminderde weerstand voor andere ziekten.

Hoe weet u of uw dier kattenziekte heeft?

Uw dierenarts kan vaak aan de hand van de klachten al een voorlopige diagnose stellen. Eventueel kan aanvullend bloedonderzoek worden gedaan om het gehalte aan rode en witte bloedcellen te bepalen. Er is ook een sneltest beschikbaar die direct aangeeft of er parvovirus aanwezig is in de ontlasting.

Behandeling

De overlevingskansen zijn niet erg hoog en de behandeling is intensief. De behandeling bestaat uit infusen, antibiotica tegen secundaire infecties, anti-braak middelen en diarree-remmers. Soms is dwangvoeding ook nodig om verdere verzwakking te voorkomen.

Vaccinatie

De vaccinatie tegen kattenziekte zit standaard in de cocktail die de kat iedere twee jaar hoort te krijgen. De eerste vaccinatie krijgt het kitten als het 9 weken oud is, deze vaccinatie wordt op 12 weken herhaald. Hierna op 1 jaar, 3 jaar, 5 jaar etc. U beschermt kittens vlak na de geboorte via de moedermelk door de moederpoes voor de dracht te laten vaccineren.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen