Kinderwens

 1. Zwanger worden na een abortus

  Zwanger worden na een abortus

  Zwangerschap: Lichamelijk en mentaal

  Ook na een abortus kun je, in de meeste gevallen, weer gewoon zwanger worden. Ook al staat lichamelijk een zwangerschap niets in de weg, mentaal is het een ander verhaal. Een abortus is een ingrijpende gebeurtenis. Soms maakt de opluchting van na de abortus plaats voor schuldgevoel. Ook jaren later nog, als een zwangerschap gewenst en gepland is. Deze gevoelens zijn heel normaal. Nu is er wel plaats in jouw leven voor een kindje, toen niet. Misschien kwam je destijds tot een abortus omdat je niet het gevoel had dat je een kindje het beste kon geven. Dat dit gevoel er nu wel is, maakt je geen slechte moeder. Geniet van deze zwangerschap en laat eventueel verdriet toe. Als je er niet uit komt, kan een arts of verloskundige vertellen bij wie je terecht kunt.

  In ons assortiment vind je de beste producten en adviezen voor de gezondheid van jouw gezin.
  Lees meer »
 2. Zwanger worden na een miskraam

  Zwanger worden na een miskraam

  Opnieuw zwanger worden

  Er is geen medische noodzaak om te wachten met een nieuwe zwangerschap. Als je de miskraam hebt verwerkt en klaar bent voor een nieuwe zwangerschap, kan dat best. Angst en stress belemmeren een zwangerschap. Onderzoek heeft aangetoond dat er bij stress drie keer meer miskramen voorkomen. Probeer te ontspannen en laat de natuur haar werk doen.

   

  Na een miskraam heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen. In die periode ben je dan ook niet vruchtbaar. De meeste vrouwen krijgen ongeveer twintig dagen na hun miskraam weer een eisprong. Soms duurt dit langer. Bijvoorbeeld omdat het lichaam nog niet klaar is voor een nieuwe zwangerschap of door stress. Als je zeker wilt weten of jouw cyclus weer op gang is gekomen, kun je het beste de eerste menstruatie afwachten. Deze is overigens soms wat heviger dan normaal.

  Meerdere miskramen

  Sommige vrouwen krijgen meerdere miskramen, maar over het algemeen zetten vrouwen na een miskraam een gezonde baby op de wereld. Als je drie keer of vaker een miskraam hebt gehad, kan het zijn dat er meer aan de hand is. Maak in dat geval een afspraak met de huisarts of gynaecoloog.

  Lees meer »
 3. Zwanger worden op latere leeftijd

  Zwanger worden op latere leeftijd

  Ook al zijn de redenen om een zwangerschap uit te stellen soms heel begrijpelijk, de vruchtbaarheid neemt wel af met de jaren. Ook neemt de kans toe op een kindje met een afwijking. Vanaf de leeftijd van 35 jaar is een zwangerschap bovendien een extra grote belasting voor het lichaam.

  Kans op zwangerschap

  De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland hun eerste kind krijgen is 29,4 jaar. Daarmee staan we wereldwijd bovenaan. Ongeveer een zesde van alle kinderen is geboren bij moeders van 35 jaar of ouder. Hoe ouder een vrouw wordt, hoe meer de eicelkwaliteit afneemt en ook de hoeveelheid beschikbare eicellen afneemt.

  Lees meer »
 4. Zwanger worden; ovulatie bepalen

  Zwanger worden; ovulatie bepalen

  Ovulatie

  Tijdens een ovulatie (of eisprong) komt een eicel vrij uit de eierstok die via de eileider naar de baarmoeder wordt getransporteerd. Dit gebeurt normaal gesproken elke maand. Dit is hét moment om zwanger te worden.

  De eisprong vindt meestal plaats rond de veertiende dag van de menstruatiecyclus. Dit is geen garantie, want de exacte timing kan variëren per vrouw en kan daarbij van maand tot maand verschillen.

  Lees meer »
 5. Preconceptiezorg

  Preconceptiezorg

  Wat is preconceptiezorg?

  Preconceptiezorg is zorg die begint vóór (pre) de bevruchting (conceptie). Dit is niet alleen belangrijk wanneer er sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals een erfelijke aandoening in de familie of een eerder kind met een aangeboren aandoening, maar voor iedereen die zwanger wil worden. Het doel is mensen met een kinderwens te informeren over risico’s die vermeden kunnen worden, zodat zij in een zo goed mogelijke gezondheid aan een zwangerschap beginnen.

  Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van een open ruggetje bij de zich ontwikkelende foetus.
  Lees meer »