Kinderziekten

 1. Zesde ziekte

  Zesde ziekte

  Een besmettelijke vlekjesziekte

  Het zeer besmettelijke herpesvirus type 6 is de veroorzaker van de zesde ziekte. Besmetting vindt waarschijnlijk plaats door druppeltjes in de lucht die vrijkomen bij hoesten en niezen. Na de besmetting duurt het nog een aantal dagen tot twee weken voordat het kind ziek wordt. Het is onduidelijk in welke periode de ziekte besmettelijk is.

  Symptomen van de zesde ziekte

  De zesde ziekte wordt gekenmerkt door plotseling hoge koorts die drie tot vijf dagen duurt. Na het dalen van de temperatuur ontstaan er kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op de romp. De uitslag jeukt niet en verdwijnt binnen één tot twee dagen.
  Lees meer »
 2. Waterpokken

  Waterpokken

  Waterpokken wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. Bijna iedereen krijgt als kind waterpokken; 93 procent van de kinderen van 5 jaar oud heeft het al gehad.

  Waterpokken is een besmettelijke ziekte

  Waterpokken is heel besmettelijk. Besmetting vindt plaats door druppeltjes in de lucht die vrijkomen bij praten, hoesten of niezen en door contact met vocht uit de blaasjes. Na de besmetting duurt het nog twee tot drie weken voordat er ziekteverschijnselen optreden. Deze duren ongeveer tien dagen. Hierna is je kind in principe immuun voor waterpokken. Het virus kan wel in het lichaam achterblijven en jaren later gordelroos (herpes zoster) veroorzaken.

  Lees meer »
 3. Vijfde ziekte

  Vijfde ziekte

  De vijfde ziekte is een onschuldige kinderziekte, waarbij geen complicaties voorkomen. Als een kind het eenmaal heeft gehad, krijgt het de vijfde ziekte nooit weer. 60 procent van de volwassenen is daarom beschermd ertegen. Infectie bij zwangere vrouwen kan echter leiden tot een miskraam of een doodgeboren kindje.

  Lees meer »
 4. Rodehond (Rubella)

  Rodehond (Rubella)

  Rodehond is een besmettelijke infectieziekte veroorzaakt door het rubellavirus. Rodehond komt in Nederland nauwelijks meer voor. Het is in 1974 opgenomen in het Rijksvaccinatie-programma, sinds 1987 in combinatie met bof en mazelen (BMR-vaccin).

  Wat is rodehond?

  Rodehond komt meestal bij kinderen voor. Het wordt overgebracht van mens op mens door besmette speekseldruppeltjes bij bijvoorbeeld hoesten en niezen. Rodehond verloopt over het algemeen goedaardig, herstel treedt in de regel spontaan binnen enkele dagen op. Besmetting met het rubellavirus kan ook zonder
  Lees meer »
 5. Kan mijn zieke kind naar school of het kinderdagverblijf?

  Kan mijn zieke kind naar school of het kinderdagverblijf?

  Een kind met hoge koorts, pijn of een kind dat overgeeft hoort thuis. Daar kan het de rust, extra aandacht en verzorging krijgen die het nodig heeft, totdat het weer fit genoeg is om met de rest van de groep mee te doen. Daarentegen kan een kind met lichte ziekteverschijnselen zoals een snotneus of vlekjes zich goed genoeg voelen om gewoon naar het kinderdagverblijf of school te gaan. Met name wanneer sprake is van een besmettelijke aandoening (en dat zijn de meeste kinderziekten) is het voor ouders vaak onduidelijk of dat dan wel of niet mag.

  Lees meer »
 6. Mazelen

  Mazelen

  Mazelen is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Mazelen komt in Nederland weinig meer voor omdat ertegen wordt gevaccineerd. Kinderen die om één of andere reden, bijvoorbeeld vanwege religie, niet gevaccineerd zijn en kinderen van zes tot veertien maanden, die nog geen vaccinatie hebben gehad, lopen risico mazelen te krijgen.

  De symptomen van mazelen:

  • Mazelen begint met hoge koorts, hoesten, verkoudheid en rode ogen.
  • Er ontstaan witte vlekjes met een rode stip aan de binnenkant van de wangen.
  • Na een paar dagen
  Lees meer »
 7. Hand-, voet- en mondziekte

  Hand-, voet- en mondziekte

  Hand-, voet- en mondziekte is een onschuldige aandoening die door een virus wordt veroorzaakt en gekenmerkt wordt door zweertjes in de mond en blaasjes op de handen en voeten. HVM komt vooral voor bij kinderen van één tot vijf jaar en is erg besmettelijk. Niet iedereen die besmet wordt met het virus wordt ziek; van de vijf mensen er is hoogstens één die ziek wordt. De aandoening gaat na één tot twee weken vanzelf over.

  Lees meer »
 8. Bof

  Bof

  Tegenwoordig wordt in Nederland tegen bof gevaccineerd en is het een zeldzame ziekte geworden. Wat was bof ook alweer?

  Bof is besmettelijk vanaf vijf dagen vóórdat de wang opzwelt tot negen dagen erna.

  Wat is bof?

  Bof is een zeer besmettelijke
  Lees meer »