Knieblessure

 1. Fietsblessures voorkomen en behandelen

  Fietsblessures voorkomen en behandelen

  Zadelpijn

  Dit is wel de bekendste fietsblessure en eigenlijk meer een ongemak. Wanneer je recreatief fietst zal het door vaker te gaan fietsen vanzelf overgaan. Fiets je langere afstanden en in een wat hoger tempo, dan zal het dragen van speciale fietskleding kunnen helpen. Een broek met zeemleren kruis zorgt voor minder wrijving waardoor je duidelijk minder last zult hebben. Dat zeemleer moet wel contact maken met de huid, dus geen slip dragen! Het is ook van belang je huid goed te verzorgen. Hiervoor zijn voldoende goede producten op de website van Leef. De afstelling van je fiets kan ook van invloed

  Lees meer »
 2. Blessures bij voetbal: kniebandletsel

  Blessures bij voetbal: kniebandletsel

  De kniebanden zorgen voor de stabiliteit van de knie. Ze zitten aan de binnenzijde (de mediale knieband) de buitenzijde (de laterale knieband) en in de knie zitten de kruisbanden. Bij een van buiten inwerkende kracht, een trauma, kan een bandletsel ontstaan. Voetballen is een contactsport, dus daar zien we nog wel eens een bandletsel, maar ook bij skiën (wanneer de binding niet op tijd loslaat bij een val) en bijvoorbeeld basketbal.

  Symptomen

  De knie zal dik worden, soms pas na enige uren, maar we zien bij ernstiger vormen ook nog wel eens, dat de knie blauw wordt en direct dik. In het laatste geval is er sprake van een bloeding. De knie is instabiel en pijnlijk. Wanneer het je overkomt, zul je liever niet op de knie willen staan en lopen.

  Lees meer »
 3. Blessures bij voetbal: de voetbalknie

  Blessures bij voetbal: de voetbalknie

  Voetbal is een veel beoefende teamsport. De meeste voorkomende blessures bij het voetballen zijn de voetbalknie, de liesblessure en knieband letsel. Dit is wat je kunt doen om deze blessures te voorkomen en wat er komt kijken bij een eventuele behandeling .

  De voetbalknie

  Vroeger kwam deze blessure vooral voor bij voetballers, daarom is de blessure voetbalknie gaan heten. Het is een scheur in de meniscus. De meniscus is een kraakbeenschijfje, dat in de knie zit en een functie heeft bij het sturen van de gewrichtsbewegingen. Wanneer er een geforceerde draaibeweging in de knie plaatsvindt, kan deze scheuren. Vroeger gebeurde dit vaak bij het voetballen, omdat er toen lange noppen onder de voetbalschoenen zaten. Wanneer het veld een beetje drassig was, zorgde deze noppen voor veel grip in de klei. Soms iets teveel grip: wanneer de voetballer draaide en die voet niet, kwam er erg veel (draai)kracht op de meniscus, hetgeen kon leiden tot een beschadiging. De voetbalknie komt tegenwoordig minder vaak bij voetballers voor, omdat het schoeisel beter is. We zien ook bij niet-voetballers deze blessure. Wanneer er sprake is van het verdraaien van het standbeen, kan een scheurtje in de meniscus het gevolg zijn. Dit kan

  Lees meer »
 4. Knieblessure

  Knieblessure

  De bekendste is de ‘voetbalknie’ of de meniscus-laesie (laesie= beschadiging). Ondanks de bijnaam kan deze blessure bij een groot aantal sporten, maar ook gewoon in het dagelijks leven, optreden. Meestal is de oorzaak een draaibeweging. De bijnaam komt van het gegeven dat deze blessure vaak veroorzaakt wordt doordat een voetballer met zijn bovenbeen wegdraait, terwijl zijn voet vaststaat in het gras door de noppen onder zijn voetbalschoen. Dan wordt de meniscus in de knie ‘gekraakt’.

  Lees meer »