Koorts

 1. Koorts onderdrukken zorgt voor meer griepgevallen

  Koorts onderdrukken zorgt voor meer griepgevallen

  23 januari 2014. Jaarlijks worden vele duizenden mensen geveld door de griep. Hoge koorts, spierpijn, algemene malaise, een fikse snotneus en een zere keel zijn de belangrijkste symptomen. De beste remedie is onder de wol kruipen en uitzieken. Voor het onderdrukken van de symptomen kunnen paracetamol, neusspray en zuigtabletten worden gebruikt. Deze middelen zorgen er niet voor dat je eerder beter bent, maar je voelt je wel minder ziek.

  Onderzoekers uit Ontario (Canada) wilden weten of het onderdrukken van koorts zou kunnen leiden tot een grotere verspreiding van griep. Door het onderdrukken van de koorts werkt ons immuunsysteem namelijk minder goed en blijft het griepvirus langer in het lichaam. Ook gaan we misschien weer eerder aan het werk en verspreiden zo het griepvirus onder meer mensen.
  Lees meer »
 2. Wel of geen paracetamol bij kinderen met koorts?

  Wel of geen paracetamol bij kinderen met koorts?

  9 januari 2014 - Iedere ouder met kinderen zal de situatie herkennen: een slap en lusteloos kind met vuurrode wangen en betraande ogen. Wat te doen, wel of geen paracetamol toedienen? Je weet immers dat koorts een nuttige functie heeft bij het bestrijden van de infectie die je kind heeft geveld. Huisartsen en kinderartsen schrijven hun visie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 8 januari 2014.

  Paracetamol is een zeer effectieve koortsverlager. In de meeste gevallen verdwijnt de koorts binnen twee uur en vaak al sneller. Het effect op het verbeteren van het algemeen welbevinden is echter onvoldoende onderzocht.
  Lees meer »