Koorts bij honden

Wanneer een hond koorts heeft voelt hij zich net zo ellendig als een mens. Koorts bij een hond kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het tijdelijk, bijvoorbeeld na een inspanning. Wat de reden van koorts bij uw hond kan zijn en wat u moet doen leest u hier.

Wanneer heeft een hond koorts

De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38,0 en 39,0 °C. U kunt zelf met een normale digitale thermometer de temperatuur opnemen. Temperaturen die boven de 39,0 °C liggen worden koorts genoemd. De hond kan echter ook na inspanning tijdelijk een hogere lichaamstemperatuur hebben. Dit wordt dan geen koorts genoemd maar hyperthermie. Hyperthermie kan ook het gevolg zijn van pijn of stress, vergiftigingen of bijvoorbeeld een te snel werkende schildklier. Koorts ontstaat bij ontstekingsreacties. De lichaamstemperatuur stijgt doordat het lichaam een nieuwe ‘setpoint’ voor de temperatuur instelt onder invloed van stoffen die vrijkomen bij de ontsteking. Waar het lichaam eerder stopte met warmte produceren en probeerde af te koelen bij bijvoorbeeld 38,0 °C, gaat het nu door met warmte produceren.

Hoe temperatuur opnemen?

  • Gebruik een schone thermometer, het liefst een digitale. Oorthermometers werken niet bij dieren.
  • Laat iemand uw hond even vasthouden.
  • Staand of liggend, het kan allebei.
  • Maak de thermometer een beetje glad met wat vaseline.
  • Breng de thermometer minstens 2 centimeter anaal in.

Wanneer naar de dierenarts?

Als uw hond koorts heeft voelt hij zich ellendig, net als u, wanneer u ziek bent. Er zijn een heleboel oorzaken voor koorts te benoemen. Wanneer de koorts aanhoudt of richting de 40,0 °C gaat is het beter om een dierenarts te raadplegen. Wanneer de hond 40,0 °C koorts heeft is dit zelfs een spoedgeval! De dierenarts zal proberen te achterhalen waar de ontstekingsreactie zit die de koorts veroorzaakt. Dit kan een bacteriële of virale infectie zijn, maar dit hoeft niet per se het geval te zijn. Bij hoge koorts kan de temperatuur met koortsverlagende en ontstekingsremmende middelen (NSAID’s) naar beneden worden gehaald. Afhankelijk van het probleem zullen er wellicht nog meer medicijnen voorgeschreven worden, zoals antibiotica bij een bacteriële infectie. Dit is bij milde koorts vaak niet nodig.

Als uw hond koorts heeft voelt hij zich ellendig, net als u, wanneer u ziek bentTrustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen