Koortsstuip

 1. Koortsstuip

  Koortsstuip

  Van alle kinderen krijgt twee tot vijf procent ten minste éénmaal een koortsstuip. Een koortsstuip is een aanval die kan optreden bij kinderen in de leeftijd van drie maanden tot vijf jaar met koorts. Koortsstuipen zijn niet te voorkomen; ze zijn onafhankelijk van de hoogte of het oplopen van de temperatuur. Voor een ouder is het meemaken van een koortsstuip een zeer angstige ervaring.

  Wat gebeurt er precies bij een koortsstuip?

  Bij een jong kind zijn de hersenen nog niet uitgerijpt. Bij koorts kunnen de hersenen daarom van slag raken waardoor er als het ware kortsluiting optreedt. Erfelijke aanleg lijkt een rol te spelen bij het optreden van koortsstuipen. Eén of een paar koortsstuipen bij jonge kinderen wordt als normaal beschouwd.

  Een koortsstuip treedt meestal op aan het begin van een koortsepisode, wanneer de koorts net opkomt. Dat kan dus zomaar zijn voordat je hebt gemerkt dat je kindje

  Lees meer »
 2. Wel of geen paracetamol bij kinderen met koorts?

  Wel of geen paracetamol bij kinderen met koorts?

  9 januari 2014 - Iedere ouder met kinderen zal de situatie herkennen: een slap en lusteloos kind met vuurrode wangen en betraande ogen. Wat te doen, wel of geen paracetamol toedienen? Je weet immers dat koorts een nuttige functie heeft bij het bestrijden van de infectie die je kind heeft geveld. Huisartsen en kinderartsen schrijven hun visie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 8 januari 2014.

  Paracetamol is een zeer effectieve koortsverlager. In de meeste gevallen verdwijnt de koorts binnen twee uur en vaak al sneller. Het effect op het verbeteren van het algemeen welbevinden is echter onvoldoende onderzocht.
  Lees meer »