Bijwerkingen van geneesmiddelen zijn een belangrijke oorzaak van ziekenhuisopnames door valpartijen
Wanneer u minder spierkracht hebt, is het moeilijker uw evenwicht te herstellen wanneer u uit balans raakt. Slaap- en kalmeringsmiddelen zoals diazepam (Valium), oxazepam en temazepam die veel door ouderen worden gebruikt, staan er om bekend bij veel mensen spierzwakte als bijwerking te geven. Aangeraden wordt dan ook deze middelen bij voorkeur niet of als het echt noodzakelijk is, met mate te gebruiken.
Een andere groep geneesmiddelen die erom bekend staat regelmatig bijwerkingen op de spieren te geven zijn cholesterolverlagers. Mogelijk heeft dit te maken met verminderde bloedspiegels van vitamine D en/of co-enzym Q10 die door deze medicijnen, de statines, wordt veroorzaakt. Deze cholesterolverlagers moeten echter niet zonder overleg met uw arts worden gestopt. Of extra vitamine D of co-enzym Q10 slikken helpt om deze bijwerking te voorkomen is nog niet uit goed wetenschappelijk onderzoek gebleken.
Duizelig worden bij plotseling opstaan is een gevoel dat veel mensen kennen. Dit wordt ook wel orthostatische hypotensie genoemd. Het is het gevolg van bloed uit uw aderen dat zich door de houdingsverandering onder invloed van de zwaartekracht verplaatst naar de buik en de benen. Normaal gesproken zorgen uw hersenen er onmiddellijk voor dat dit wordt gecompenseerd door een snellere hartslag en vernauwing van de bloedvaten. Bij het gebruik van sommige geneesmiddelen gaat deze aanpassing trager, waardoor plotseling een lagere bloeddruk ontstaat en er onvoldoende bloed naar de hersenen gepompt wordt. Hierdoor ontstaat duizeligheid en soms zelf flauwvallen.
De bijwerking orthostatische hypotensie kan voorkomen bij alle bloeddrukverlagende medicijnen. Daarnaast wordt het vaak ervaren door mannen die medicijnen gebruiken tegen prostaatproblemen. De geneesmiddelen waarbij het hierom gaat, zoals tamsulosine (Omnic), alfuzosine (Xatral) en dutasteride (Avodart), hebben naast een gunstig effect op de plasklachten ook een bloeddrukverlagend effect.
Er zijn veel geneesmiddelen die sufheid en/of slaperigheid als bijwerking kunnen geven en daardoor een verminderd reactievermogen. Vanzelfsprekend loopt u hierdoor een grotere kans om ten val te komen. Geneesmiddelen die het reactievermogen verminderen zijn herkenbaar aan de gele waarschuwingssticker op de medicijnverpakking. Tot deze middelen horen onder andere de slaap- en kalmeringsmiddelen, de antidepressiva, middelen tegen onrust en psychoses (haloperidol, risperidon, olanzapine), anti-epileptica en de sterke pijnstillers zoals tramadol, morfine en oxycodon.
Een moment geduld aub...