Lactose-intolerantie

Wat is lactose-intolerantie? Is het hetzelfde als koemelkallergie? Waarom ben ik lactose-intolerant? Kan ik wat doen zodat ik lactose toch verdraag? Op al deze vragen krijgt u antwoord in onderstaand artikel.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd, omdat het in melk en melkproducten voorkomt. Lactose wordt in de dunne darm afgebroken door het enzym lactase. Bij sommige mensen is er een tekort aan dit darmenzym waardoor lactose niet wordt afgebroken. De lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht waar bacteriën het gaan ‘vergisten’. Ook trekt de lactose water aan. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals buikkrampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Lactose-intolerantie is dus het niet goed verdragen van lactose, door een lactase-tekort.

Lactose-intolerantie is geen koemelkallergie

Lactose-intolerantie is een niet-allergische overgevoeligheid voor lactose. Er is dus géén sprake van een abnormale reactie van het immuunsysteem. Lactose-intolerantie is dan ook geen voedselallergie, zoals koemelkallergie, maar een voedselovergevoeligheid.

Tips bij lactose-intolerantie

De behandeling van lactose-intolerantie bestaat uit het weglaten van lactose uit de voeding. Lactose zit met name in producten als melk, vla en andere zuiveltoetjes, boter, room en ijs. Van deze producten kunt u beter niet te veel gebruiken. Een half glas melk en grotere hoeveelheden bewerkte melk (zoals karnemelk, kaas en yoghurt) geven meestal geen klachten.
Een diëtist kan u helpen om te kijken hoeveel lactose u nog wel kunt verdragen. De diëtist kan samen met u uw voedingspatroon samenstellen en bekijken welke producten u beter niet meer kunt nemen. Ook kan zij kijken of een voedingssupplement nodig is.

Wist u dat er speciale lactasetabletten en -druppels bestaan waardoor u toch melkproducten kunt gebruiken? Dit zijn enzympreparaten.

Alle producten voor 'Lactose intolerantie'

Bekijk alle producten >

Een lactose-intolerantie kan primair, secundair of aangeboren zijn.

Primaire Lactose-intolerantie

Met het ouder worden, neemt het vermogen lactase te maken geleidelijk af. De leeftijd waarop lactasevermindering ontstaat en het tempo waarin dit gebeurt, verschilt per ras. Na het derde levensjaar neemt bij veel Afrikanen, Aziaten, Zuid-Amerikanen en Zuid-Europeanen de productie van lactase af. In deze landen komt lactose-intolerantie dus veel vaker voor. West-Europeanen en Noord-Amerikanen blijven over het algemeen voldoende lactase aanmaken.

Secundaire Lactose-intolerantie

Door een beschadiging van de darmwand kan lactose-intolerantie ontstaan. Hierbij kunt u denken aan een darminfectie of een darmoperatie. De darmwand is dan niet meer in staat om voldoende lactase aan te maken. Deze vorm van lactose-intolerantie is over het algemeen tijdelijk.

Aangeboren Lactose-intolerantie

Aangeboren: In een zeldzaam geval is er sprake van een erfelijke vorm van lactose-intolerantie. Deze mensen maken vanaf de geboorte geen of zeer weinig lactase aan. Zij verdragen dan ook geen moedermelk. De aangeboren vorm van lactose-intolerantie blijft levenslang bestaan. Bij deze mensen kunnen zeer kleine hoeveelheden lactose, zoals in bepaalde medicijnen, al klachten veroorzaken.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen