Maagzuurremmer

 1. Maagzuurremmers: meer kans op voedselvergiftiging

  Maagzuurremmers: meer kans op voedselvergiftiging

  18 augustus 2014 - Onderzoek van het RIVM wijst uit dat het gebruik van een maagzuurremmer leidt tot een verhoogde kans op maag-darminfecties. Normaal gesproken worden schadelijke bacteriën uit ons voedsel gedood door het maagzuur. Remming van de aanmaak van maagzuur zorgt ervoor dat deze bescherming minder goed is. Daardoor vormt het eten van rauwe vis, vlees of eieren een groter risico.

  Maagzuur en maagzuurremmers

  Ons maagzuur speelt een belangrijke rol in het verteringsproces. Teveel maagzuur kan leiden tot vervelende klachten, zoals zuurbranden en buikpijn. Deze klachten kunnen effectief worden bestreden door een maagzuurremmer van het type protonpompremmer. Deze middelen, zoals omeprazol en pantoprazol, worden ook voorgeschreven aan mensen die vanwege het gebruik van bepaalde medicijnen een grotere kans op maagklachten hebben.
  Lees meer »
 2. Maagbescherming bij pijnstillers

  Maagbescherming bij pijnstillers

  Wist je dat gebruik van bepaalde pijnstillers maagschade kan veroorzaken? Het gaat ook om pijnstillers die gewoon te koop zijn bij de drogist.

  Deze vrij verkrijgbare pijnstillers verhogen de kans op maagschade:

  Naam werkzame stof

  Ook verkrijgbaar onder de volgende merknaam

  acetylsalicylzuur

  Aspirine, Alka-seltzer, Aspro bruis

  carbasalaatcalcium

  Ascal

  diclofenac

  Voltaren

  ibuprofen

  Advil, Nurofen, Sarixell, Spidifen

  ketoprofen

  Rilies

  Lees meer »
 3. Moe door een vitamine B12 tekort?

  Moe door een vitamine B12 tekort?

  Vitamine B12  helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen. Een vitamine B12 tekort kan verschillende oorzaken hebben. Maagproblemen, alcoholmisbruik, chronische darmziekten en gebruik van zuurremmers of metformine zijn hier voorbeelden van. Ook vegetariërs en veganisten hebben een grotere kans op een vitamine B12 tekort. Wanneer is er sprake van een vitamine B12 tekort en waaruit bestaat de behandeling?

  Vitamine B12

  Vitamine B12 wordt niet door je lichaam zelf aangemaakt, maar komt voornamelijk voor in dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, melkproducten en eieren. Vitamine

  Lees meer »