Maakt de anticonceptiepil dik?

Een veel gehoord vooroordeel over de anticonceptiepil is dat veel gebruiksters erdoor dikker zouden worden. Soms zelfs tot meerdere kilo’s. Deze vermeende gewichtstoename weerhoudt sommige vrouwen ervan te beginnen met het gebruik van de pil. Andere gebruiksters stoppen met het gebruik omdat ze denken dat ze er dikker van geworden zijn. Het toonaangevende onderzoeksinstituut Cochrane onderzocht of er werkelijk een relatie tussen de anticonceptiepil en gewichtstoename bestaat.
Hiervoor werden alle gepubliceerde Engelstalige onderzoeken, waarbij de anticonceptiepil minimaal 3 cycli was gebruikt en vergeleken met placebo of een andere anticonceptiepil, opnieuw geanalyseerd. Tevens moest in de onderzoeken zijn gekeken naar gewichtsveranderingen. De onderzoekers vonden 49 studies die aan de eis voldeden. In de 4 studies waarin de pil met een placebo werd vergeleken, werd geen bewijs gevonden voor een verband tussen pilgebruik en gewichtstoename. In de meeste onderzoeken waarin verschillende anticonceptiepillen werden vergeleken, werd ook geen verschil in gewicht tussen de verschillende pillen gezien. Ook bleek gewichtstoename geen reden te zijn waarom vrouwen eerder met de ene dan met de andere anticonceptiepil stopten.
De conclusie van de onderzoekers was dat er onvoldoende bewijs was om het effect van de pil op het gewicht te bepalen, maar dat duidelijk was dat het effect niet groot kon zijn. “In het onderzoek is gekeken naar de gemiddelde gewichtsverandering bij een grote groep vrouwen. Het kan uiteraard heel goed zijn dat er op individueel niveau wel sprake van een gewichtstoename of –afname is”, zegt Jos Lüers, apotheker bij Leef.nl. “Raadzaam is om dan te overleggen met uw arts of apotheker. Soms heeft een ander soort pil of een andere anticonceptiemethode minder effect op uw gewicht”, aldus Lüers.

Bron:

  • Gallo MF, Lopez LM, et al., Combination contraceptives: effects on weight. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Jan 29

Alle producten voor 'weegschalen'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen