Mantelzorg

 1. Incontinentiemateriaal omdoen bij een ander

  Incontinentiemateriaal omdoen bij een ander

  Veel mensen die urine-opvangmateriaal moeten gebruiken omdat ze incontinent zijn, kunnen dit niet zelf omdoen. Voor het verwisselen van hun verbandmateriaal zijn ze afhankelijk van de hulp van anderen. Voor personen die een ander moeten helpen, is het aanleggen van incontinentiemateriaal vaak lastig. Er zijn speciale verbanden die specifiek geschikt zijn voor personen die moeten worden geholpen door een verplegende of verzorgende.

  Personen die hulp nodig hebben bij het aanleggen van incontinentiemateriaal verliezen vaak meer urine dan enkele druppels of scheutjes. Voor hen is een verband met een grote absorptiecapaciteit meestal het meest geschikt. Omdat er hulp nodig bij voor het aanbrengen, kan het beste worden gekozen voor een eendelig verband met elastische heupband of een eendelig verband met klittenband.
  Lees meer »
 2. Palliatieve zorg

  Palliatieve zorg

  Wanneer genezing niet meer mogelijk is verandert het doel van de medische zorg. Niet het beter maken staat nu centraal, maar de kwaliteit van leven is het belangrijkst. Om zo lang mogelijk comfortabel te leven worden lichamelijke en geestelijke klachten zo goed mogelijk behandeld. Er is nu sprake van palliatieve zorg. Dit is iets anders dan terminale zorg, waarbij iemand op korte termijn zal overlijden. Palliatieve zorg kan meerdere jaren nodig zijn.
  Lees meer »
 3. Mantelzorg; zorgen voor een ander

  Mantelzorg; zorgen voor een ander

  Deze tekst over mantelzorg is overgenomen uit Zorgboek Mantelzorg van Stichting September. De zorgboeken van Stichting September zijn praktische en complete naslagwerken waarin alle aspecten van een chronische aandoening aan bod komen.

  Mantelzorg

  Steeds meer mensen zorgen voor iemand uit de naaste omgeving die gehandicapt, langdurig ziek of (hoog) bejaard is. De officiële term hiervoor is “mantelzorg”. De meeste mantelzorgers hebben er niet bewust voor gekozen om een ander te gaan verzorgen. Het is hen als het ware overkomen, bijvoorbeeld doordat een dierbare een ongeluk of beroerte heeft gekregen, of doordat de zorg voor een ander steeds intensiever is geworden. Vaak bestaat de mantelzorg uit huishoudelijke hulp of het doen van de administratie. Maar er zijn ook mantelzorgers die hulp geven bij de persoonlijke verzorging zoals douchen, aankleden of naar de wc gaan.
  Lees meer »