Medicijnen bij diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes)

Diabetes wordt behandeld met een gezonde leefstijl, tabletten en/of insuline. In dit artikel leest u meer over de medicijnen die ingezet kunnen worden bij diabetes type 2.

Behandeling van diabetes type 2 met medicijnen

Meestal zijn er bij de behandeling van diabetes medicijnen nodig. Medicijnen helpen mee om uw bloedsuiker normaal te houden zodat de kans op klachten wordt verminderd. Bij de behandeling van diabetes type 2 worden meestal orale (via de mond ingenomen) bloedglucose verlagende middelen ingezet. Deze tabletten stimuleren de alvleesklier om meer insuline te maken of maken de andere organen gevoeliger voor de werking van insuline. De bloedsuiker zal hierdoor dalen. Tabletten bij diabetes worden onderverdeeld in verschillende groepen. Het meest wordt metformine gebruikt en/ of een van de sulfonylureumderivaten.

Mensen met diabetes hebben hiernaast vrijwel altijd baat bij een statine, een cholesterolverlagend medicijn. Hierdoor vermindert het risico op hart- en vaatziekten.

Metformine

Metformine is het enige middel uit de groep van de biguaniden dat in Nederland verkrijgbaar is. Metformine is de eerste keus bij de behandeling van diabetes type 2.

Metformine remt de glucoseproductie in de lever en stimuleert de glucoseopname uit het bloed door cellen in uw lichaam gevoeliger te maken voor de weinige insuline die uw alvleesklier nog maakt. Daarnaast vermindert metformine de eetlust en is daarom uitermate geschikt voor mensen met overgewicht, waarvan bij diabetes type 2 vaak sprake is.

In het begin van de behandeling met metformine treden er soms maagdarmklachten op zoals misselijkheid, braken, diarree en buikpijn. Deze bijwerking gaat in de regel na enkele dagen over als u aan het medicijn gewend bent. Door de dosering langzaam te verhogen en de medicijnen in te nemen met voedsel  heeft u minder kans op maagdarmklachten.

Langdurig gebruik van metformine kan een vitamine B12 tekort veroorzaken.

Sulfonylureumderivaten (SU-derivaten)

Sulfonylureumderivaten stimuleren de alvleesklier om meer insuline af te geven. Vertegenwoordigers uit deze groep zijn bijvoorbeeld: gliclazide (middel van voorkeur), glibenclamide,  glimepiride en tolbutamide.

SU-derivaten worden ingezet wanneer de bloedsuikerspiegel ondanks het gebruik van metformine te hoog is.

Bijwerkingen van SU-derivaten zijn met name: gewichtstoename en soms een te lage bloedsuiker (hypoglykemie).

Overige medicijnen bij diabetes type 2

Meestal is diabetes type 2 goed te behandelen met metformine en/of een sulfonylureumderivaat. Soms wordt er ook insuline voorgeschreven. Wanneer u met deze drie groepen niet uitkomt, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen, kan dat een reden zijn dat er een van de overige middelen wordt voorgeschreven. Van deze overige bloedglucose verlagende middelen is nog niet bewezen ze de kans op sterfte door diabetes verkleinen of uw gezondheid bevorderen.

Acarbose

Acarbose (Glucobay) is een alfa-glucosidaseremmer. Het vertraagt de afbraak van suikers in de darm. Hierdoor wordt de opname van glucose uit de dunne darm vertraagd. Pieken in de bloedsuikerspiegel worden op deze manier voorkomen.

Acarbose is berucht om de effecten op de darm. Bij ongeveer de helft van de gebruikers treedt winderigheid, darmkrampen en diarree op. Vooral in het begin van de behandeling.

DPP-4-remmers

Alogliptine (Vipidia), linagliptine (Trajenta), saxagliptine (Onglyza), sitagliptine (Januvia) en vildagliptine (Galvus) behoren tot de dipeptidylpeptidase IV (DPP-4)-remmers. Deze middelen zorgen ervoor dat de hoeveelheid insuline na een maaltijd hoger wordt en dat het lichaam minder glucose aanmaakt.

Bijwerking van DPP-4-remmers zijn met name een verhoogde kans op urineweginfecties en luchtweginfecties.

GLP-1-agonisten

Exenatide (Byetta), liraglutide (Victoza) en lixisenatide (Lyxumia) zijn GLP-1 agonisten. Deze middelen worden met een injectie onderhuids ingespoten. Ze verhogen de insulineafgifte na de maaltijd en zorgen ervoor dat het lichaam minder glucose aanmaakt.

De meest voorkomende bijwerkingen van GLP-1-agonisten zijn misselijkheid en diarree.

Meglitiniden

In Nederland is alleen repaglinide (Novonorm) verkrijgbaar. Net als SU-derivaten zorgt dit middel ervoor dat de alvleesklier meer insuline aanmaakt. Repaglinide werkt heel kort en snel, dus precies voor de duur van een maaltijd.

Bijwerkingen van repaglinide zijn met name gewichtstoename en te laag bloedsuiker.

Thiazolidinedionen

De enige vertegenwoordiger in  deze groep is pioglitazon (Actos). Het maakt de lichaamscellen gevoeliger voor insuline, zodat glucose beter wordt opgenomen.

Bijwerkingen van pioglitazon zijn met name gewichtstoename, dikke benen, verhoogd risico op hartfalen, botbreuken en blaaskanker.

In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten.

Alle producten voor 'Diabetes'


Bekijk producten (195)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen