Met medicijnen op vakantie? Denk aan een geneesmiddelpaspoort

Gaat u op reis en gebruikt u medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven? Dan kan het handig zijn om een medicijnpaspoort bij u te hebben. Het medicijnpaspoort bevat een overzicht van uw medicatie, ingedeeld op werkzame stof. U kunt uw persoonlijke medicijnpaspoort gratis bij uw apotheek ophalen.

Waarom een medicijnpaspoort?

Stel dat u uw medicijnen onderweg verliest, of ze worden gestolen, dan is het heel handig dat u een overzicht heeft van de medicijnen die u gebruikt. Omdat veel geneesmiddelen in het buitenland een andere naam hebben, wordt op het medicijnpaspoort ook de naam van de werkzame stof vermeld. Een buitenlandse arts of apotheker kan zo gemakkelijk een vervangend geneesmiddel voor u opzoeken. Moet u onverhoopt in het buitenland naar een arts of het ziekenhuis, dan is met een medicijnpaspoort meteen bekend welke medicijnen u gebruikt. Dit voorkomt dat u geneesmiddelen krijgt die een wisselwerking met uw bestaande geneesmiddelen geven of waar u allergisch voor bent.

Medicijnpaspoort niet altijd voldoende

Sommige medicijnen mag u niet zomaar meenemen naar het buitenland, ook niet met een medicijnpaspoort. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, heeft u afhankelijk van uw bestemming een Schengenverklaring of een medische verklaring nodig. Meer informatie over het reizen met medicijnen die onder de Opiumwet vallen vindt u hier

Medicijnen waarvoor u deze verklaring nodig heeft zijn onder andere:

  • ADHD-medicijnen, zoals methylfenidaat (Ritalin®)
  • slaap- en kalmeringsmiddelen, zoals oxazepam en temazepam
  • sterke pijnstillers, zoals morfine
  • medicinale cannabis

Handige hulpmiddelen

Ook op reis wilt u uw geneesmiddelen veilig vervoeren en bewaren. Hiervoor zijn handige hulpmiddelen verkrijgbaar. Medicijnen die koel bewaard moeten worden, zoals insuline, kunt u bewaren in een insulinetasje.

Met een handzame medicijndoos houdt u ook op uw vakantieadres overzicht over uw medicijnen.

Stel een vraag aan onze deskundige
Uw vraag wordt binnen 5 werkdag(en) beantwoord

Jos Lüers
Jos heeft bijna 20 jaar ervaring als apotheker. Hij heeft in verschillende openbare apotheken in Noord-Nederland gewerkt en werkt momenteel als apotheker voor NControl en Leef.nl. Daarnaast is hij hoofdredacteur van een apothekersvakblad en is hij mede-oprichter van een scholingsinstituut voor inhalatiemedicatie. Hij heeft een brede kennis van de behandeling met geneesmiddelen van aandoeningen waarvoor u naar de huisarts gaat.

Uw privacy is in veilige handen. Leef.nl gaat discreet met uw vragen en gegevens om.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen