Melktanden poetsen

Een melkgebit is tijdelijk, maar moet wel goed verzorgd worden. Anders kunnen gaatjes of tandvleesontsteking ontstaan. Dit kan pijn doen, waardoor kinderen slechter eten, zich niet lekker voelen of moeilijk kunnen slapen.

Poetsweetjes

  • Cariës (gaatjes) is de meest voorkomende, niet terug te draaien aandoening bij kinderen in Nederland.
  • 56 procent van de vijfjarigen heeft gaatjes in het melkgebit.
  • Bij vijfjarigen poetst 71 procent van de ouders de tanden na.
  • Bij 58 procent van de vijfjarigen wordt tweemaal per dag gepoetst.
  • Bij negenjarigen is dit al 80 procent.

Eerste poetsbeurt

Wanneer is het verstandig om te beginnen met poetsen bij kinderen? Eigenlijk al vanaf het doorkomen van de eerste melktand. In het begin alleen met water, later pas met tandpasta. Bij kinderen tot twee jaar is één keer per dag te poetsen voldoende. Vanaf twee jaar kun je beter twee keer per dag tandenpoetsen.

De drie B's

Echt grondig poetsen doen jonge kinderen vaak nog niet. Daarom is het belangrijk dat u erbij helpt. Bij het poetsen is het handig om uw kind te herinneren aan de drie B's: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant. Door altijd dezelfde routine aan te houden, wordt het poetsen voor kinderen steeds meer een automatisme.

Kindertandpasta

Gewone tandpasta en kindertandpasta lijken alleen van smaak en kleur te verschillen. Maar het is vooral de kleinere hoeveelheid fluoride die de pasta voor kinderen geschikt maakt. Fluoride is een stof die tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. In kinderpasta zit minder fluoride, omdat jonge kinderen vaak geneigd zijn om de tandpasta door te slikken. Een teveel aan fluoride kan leiden tot tandfluorose, een aantasting in de vorming van tandglazuur. Er wordt aangeraden tandpasta voor volwassenen pas vanaf vijfjarige leeftijd te gebruiken.

Alle producten voor 'Kindertandpasta'

Bekijk alle producten >

Het melkgebit

Een volledig melkgebit bestaat uit twaalf tanden en acht kiezen. Bij de meeste kinderen verschijnt de eerste melktand na zes tot negen maanden. De eerste twee melktanden komen vaak aan de onderkant in het midden door. Daarna volgen de twee middelste snijtanden aan de bovenkant. De laatste melkkies verschijnt in de meeste gevallen tussen de 24 en 30 maanden. Net als een volwassen gebit moeten ook pas doorgebroken tanden en kiezen goed gepoetst worden. Het glazuur van deze tanden is nog niet sterk en daarom zijn ze extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes. Vanaf een gemiddelde leeftijd van zes jaar begint het melkgebit te wisselen en breken de eerste blijvende tanden door.

Alle producten voor 'Tandenborstels kinderen'

Bekijk alle producten >

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1701)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen